Mindennapok

Újévi fogadalmak, amikkel fejlesztheted a párkapcsolatodat

Nem kell nagy dolgokra gondolni, de ezek olyasmik, amik nem biztos, hogy eszedbe jutnának.

Nem kell óriási vállalásokba bocsátkoznod, ha az új évben egy még boldogabb, kiegyensúlyozottabb és legfőképp (érzelmileg) egészségesebb párkapcsolatra vágysz. A Huffington Post pszichológusok segítségével összeállított hat olyan fogadalmat, amelyeknek a betartásával máris sokat javíthatsz a szerelmi életeden.

1. Az első és talán az egyik legfontosabb: szabj korlátokat a féktelen mobilozásnak!

Fotó: Pixabay

A képernyő előtt töltött idő korlátok közé szorítását nem csak gyerekeknek találták ki. A megkérdezett pszichológusok szerint a páciensek közös panasza, hogy párjuk folyamatosan a telefonját (vagy más kütyüjét) nyomkodja. Nemcsak a kapcsolatodnak, de a saját lelki egészségednek is jót tesz, ha legalább reggelre vagy estére beiktatsz egy internetmentes órát. Vagy inkább kettőt.

2. Heti szintű törődés

Ahogy az orvoshoz, munka közben, de még a bevásárlásra is rendszeresen időpontokat iktatunk be, úgy a partnerünkre való osztatlan figyelemre is lehet időpontot kijelölni (tudjuk, szomorú, hogy erre szükség van, de a felgyorsult világ ezt hozta magával). Rögtön ott van az a 40 perc, amit esténként az Insta-fotófolyam nézegetésével töltesz. Ezt igazán használhatnád arra is, hogy beszélgess, kártyázz, főzzél, vagy más aktív programot csinálj a pároddal. Olyasmit, ami közben néha meg is érintitek egymást, ugyanis a szakemberek szerint az érintés is kezd kimenni a divatból (szintén szomorú, tudjuk). Sajnáljuk, de a kedvenc sorozat közös darálása sem számít, ugyanis az főleg egymás melletti program, nem pedig közös.

3. Havonta egy spontán program beiktatása

Fotó: Pixabay

Oké, van némi ellentmondás abban, hogy a spontaneitás és a tervezés egyazon mondatban szerepel, de higgyétek el, megoldható dologról van szó. Akik hosszú ideje együtt vannak, ugyanazt a rutint végzik. Ebből kell néha kiszakadni még akkor is, ha ez így kényelmes, mert hosszú távon a kényelem unalomhoz vezet. Az egyik terapeuta a saját példáját hozta fel, amikor a férjével este tízkor beültek az autóba, és egy másfél órás autókázással a szomszéd városba mentek, kivettek egy szobát, majd reggel onnan mentek dolgozni. Persze ez már akkor történt, amikor a gyerekeik elég nagyok voltak, hogy egyedül hagyhassák őket, de annak is vannak lehetőségei, akinek ez pont a kicsik miatt nem opció. Amikor például a nagyszülőknél (nagynéninél, nagybácsinál, esetleg bébiszitter felügyelete alatt) vannak a gyerekek, az utolsó pillanatban el lehet menni egy koncertre, vacsorázni vagy iszogatni – nem csak napközbeni kirándulásokban lehet gondolkozni.

4. Heti egy szexrandi, ami fontosabb, mint hinnéd

Amikor nyakig ellepnek a feladatok, általában a szex az első dolog, amit az ember hajlamos kiiktatni az életéből. A szexrandi beiktatása nem hangzik túl szexin, de ha már egyáltalán nincsenek együttlétek, vagy csak kéthavonta egyszer kerül sor rájuk, ez is jobb, mint a semmi. Arról nem is beszélve, hogy ezzel előbb-utóbb teljesen vissza lehet hozni a rendszeres nemi életet a kapcsolatba. Ha mindez nem elég indok a lepedőgyűrésre, akkor mondunk még egyet: a szex bizonyítottan erősíti az immunrendszert, és csökkenti a szorongást. Ha úgy tetszik, sok legyet ütünk vele egy csapásra.

5. Pénzügyi egyeztetés

Egy felmérés szerint a párok 70 százaléka veszekszik pénzügyek miatt, a veszekedés pedig minden mást is befolyásol: a nyugalmat, a szexuális életet, a közös programokat, az általános légkört. Ha beiktattok egy napot minden hónapban, amikor 15 percre leültök megvitatni a kiadásokat és a közös kasszát, elkerülhetők a költekezések (vagy épp a túlzott spórolás) miatti rendszeres viták.

6. Nyálasan hangzik, de a hálát is gyakorolni kell

Fogadd meg, hogy rendszeresen elmondod a párodnak, miért is szereted. Miért vagy hálás neki, mi az, amivel szebbé, könnyebbé teszi az életedet. Ugyanennyire fontos, hogy mindig megköszönjük a másiknak a legapróbb dolgokat is, mint a mosogatást, a szemét levivését, vagy azt, hogy engedett nekünk egy forró fürdőt, mire hazaértünk. A rendszeres dolgok így nem válnak rutinná – és valljuk be, a kötelező, ám nem igazán kedvelt tevékenységeket így nagyobb örömmel lehet végezni.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top