Életmód

Fogyni akarsz? Hallgass zenét futás közben!

Ráadásul így nagy eséllyel tovább élsz, mint azok, akik a megúszósabb mozgás hívei.

A British Journal of Sports Medicine több, mint 50 000 résztvevővel készített tanulmánya szerint akik intenzívebb mozgásformát választanak, 24 százalékkal tovább élnek, mint azok, akik a megúszósabb mozgás hívei, írta meg a Forbes.

Fotó: iStock

A Trust me I’m a doctor munkatársai egy kísérletben azt vizsgálták, hogy melyik a hatékonyabb: napi 10 000 lépést megtenni lassabb tempóban, vagy intenzívebben lépkedni fél órát?

Az eredményük szerint a lassabb sétával ellentétben a gyorsabb mozgás növeli az agy véráramát és a BDNF (brain derived neurotrophic factor) nevű hormon felszabadulásához is vezet, ami elősegíti az új agysejtek előállítását. Minél jobban öregszünk, annál jobban szükségünk van erre a hormonra.

A kísérletet idén megismételték, és megnézték, ha zenét hallgatnak az alanyok mozgás közben, könnyebben tudják-e tartani a tempót. A „gyors” sétát 100 lépés/ perc sebességben határozták meg a csoport egyik felének, a másik felére lépésszámlálót tettek, és arra kérték, hogy próbálják meg elérni napi 10 000 lépést. A gyors sétára kötelezett alanyoknak gyors és pörgős zeneszámokat is adtak a napi 30 perces mozgáshoz.

„Mindkét csoport észlelt pozitív hatásokat a kísérlet végére, mégis, a zenés és intenzív edzés hatékonyabbnak bizonyult, a zenehallgatás pedig a résztvevők hangulatát is megdobta. A napi 10 000 lépést megtevők testzsírszázaléka átlagosan 1,8 százalékkal, a napi fél óra intenzív sétát megtevőké 2,4 százalékkal csökkent és a vérnyomásértékeik is jobbak voltak, mint az első csoporté” – írja a lap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top