Életmód

Ezekben az országokban nem lesz elég víz 2040-re

Nem egészen két évtized múlva a világ számos országában komoly problémákat okoz majd a vízhiány.

A Bouvet blog számolt be a washington World Resources Institute kutatásáról, amelyhez egy térkép is készült arról, hogy 2040-re a világ mely országaiban okozza majd a legnagyobb problémát a kellő mennyiségű ivóvíz hiánya. 

A WRI előrejelzése nem túl meglepő, feltűnő azonban, hogy az észak-afrikai, illetve a közel-keleti országok mellett az Egyesült Államokban és Mexikóban is komoly gondokat okoz majd a vízhiány. Természetesen Dél-Afrika is szerepel ezen a térképen, ahol már két éve is akkora aszály tombolt, hogy a nagyvárosokban korlátozni kellett az ott élő emberek vízfogyasztását, azon pedig talán senki sem lepődik meg, hogy Ausztráliában – ahol éppen óriási tűzvész pusztít – szintén nehézséget jelent majd a kellő mennyiségű ivóvíz előállítása. 

Mindennap elképesztő mennyiségű ivóvizet pazarlunk el. Most még megtehetjük… (Fotó: iStock)

A prognózis talán legnyomasztóbb információja, hogy 2025-re, azaz szűk öt év múlva már a világ lakosságának kétharmada (!) vízhiányos területen él majd, de 2040-re még ennél is rosszabb lesz a helyzet. 

Ezen pedig nem segít – amint arra a Bouvet szerzője is rámutat –, hogy például ivóvízzel öblítjük a vécéinket, és ivóvízzel mosunk kezet is, miközben Indiában épp milliók állnak sorba, hogy a szomjukat olthassák. 

A térképet  ide kattintva nézheted meg, de érdemes végigolvasni az egész posztot is, akad benne jó pár gondolatébresztő sor. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top