nlc.hu
Életmód

3D-nyomtatásal segíthet az emberiség a koralloknak

3D-nyomtatás mentheti meg a korallzátonyokat

Érdekes megoldással kísérleteznek a tengeri élővilág védelmezői.

Hong Kongról elsőre nem a korallzátonyok jutnak az ember eszébe, hanem sokkal inkább a felhőkarcolók. Ennek ellenére a távol-keleti nagyváros környékén egészen különleges természeti értékekre lehet bukkanni, ilyenek a környék korallzátonyai is, amelyek 84 különféle korallfajnak adnak otthont – írja a Phys.org. Ez pedig azt jelenti, hogy az itteni korall-populációk sokfélébbek, mint például a Karib-tenger térségében található társaik.

Ezeket a korallzátonyokat, sok másikhoz hasonlóan, fenyegeti a klímaváltozás, ugyanis a felmelegedő tengerekre és óceánokra jellemző a korallok fehéredése: ez az a folyamat, amely a melegedés hatására indul be, ilyenkor a korallok fokozatosan elvesztik a színüket, végül teljesen elhalnak. Ez pedig a korallzátonyok gazdag élővilágának pusztulásával is jár, mivel sok faj a természetes zátonyok védelmét keresi a szaporodáshoz.

Ennek próbál gátat szabni a University of Hong Kong (HKU) kutatócsapata, akik 3D-nyomtatás segítségével hoznak létre olyan különleges, agyagból készült hatszögletű lapokat, amelyek redőzött felülete megkönnyíti a korallok megtelepedését. A módszertől azt remélik, hogy segít serkenteni a helyi korallpopulációkat, azokon keresztül pedig a vízi élővilágot.

3D-nyomtatás mentheti meg a korallokat

A 3D-nyomtatott agyaglapok mintázata segíti a korallok megtelepedését (Fotó: HKU)

A megoldásnak már most látszanak a pozitív eredményei, a kutatók ugyanis már most megfigyelték, hogy visszatértek a korallok közé a tintahalak és más fajok is.

„Amikor az első lapokat kihelyeztük, alig volt néhány hal a környéken” – nyilatkozta az AFP-nek Vriku Yu, a HKU kutatócsapatának vezetője, aki rendkívül izgalmasnak nevezte, hogy a legutóbbi ellenőrzés során már pezsgő élővilággal – például egy tojásait őrizgető tintahallal – találkoztak a zátonyok környékén. „Az agyaglapokon megtelepedő koralloknak ugyanis sokkal jobbak a túlélési esélyei” – tette hozzá.

„A 3D-nyomtatás lehetővé teszi, hogy bármilyen környezeti adottsághoz igazodva készítsük el az agyagalapokat, szerintem ez a technológia legkomolyabb potenciálja” – mutatott rá David Baker, a HKU adjunktusa.

3D-nyomtatott korallzátonyokkal kísérleteznek

A klímaváltozás súlyosan érinti a korallzátonyokat (Fotó: Getty Images)

A kutatók most egyelőre mintegy 40 négyzetmétert fedtek le a különleges agyaglapokkal, amelyeknek megvan az az előnye is, hogy környezetbarát anyaguk miatt nem befolyásolják a vízi élővilágot. A korallképződés érdekében ugyanis korábban például azzal próbálkoztak, hogy betonlapokat dobtak le a tenger fenekére, vagy kiszolgált régi hajókat – New Yorkban pedig régi metrókocsikat – süllyesztettek el, hogy mesterséges korallzátonyokat hozzanak létre. Az ilyen tárgyak azonban megváltoztathatják a tengervíz kémiai összetételét, ami komolyan befolyásolhatja a vízi élőlényeket. Az agyaglapok nagy előnye, hogy ha valamelyiket esetleg nem vennék birtokba a korallok, azok idővel nyom nélkül eltűnnek a tenger fenekéről.

A kutatók számára azért is fontosak a Hong Kong környéki korallzátonyok, mert úgy találták, hogy az itteni populációk – a melegebb éghajlatokon található zátonyokkal szemben – állóképesebbek a felmelegedéssel szemben.

Baker arra figyelmeztetett, hogy az ígéretes eredmények ellenére a 3D-nyomtatott agyaglapok nem fogják tudni megállítani a korallok fehéredését, de azt reméli, hogy a kísérleti projektnek köszönhetően azonosítani tudják majd azokat a fajokat, amelyek jobban ellenállnak a klímaváltozás hatásainak.

Még több 3D-nyomtatás az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top