Életmód

Az Európai Unió betiltaná az arcfelismerést

Átmenetileg korlátoznák a technológiát, hogy megelőzzék az európai lakosság teljes megfigyelését.

Az Európai Unió nyilvános területein átmenetileg betiltanák az arcfelismerő technológiák alkalmazását egy javaslat szerint – írja az Index

Az egyelőre csak vázlatként létező, valószínűleg februárra véglegessé váló javaslat szerint 3-5 évre korlátoznák az arcfelismerő rendszerek telepítését a vasútállomásokon, bevásárlóközpontokban és sportlétesítményekben. 

Az ideiglenes tiltásra azért van szükség, mert időbe telik a kamerák adatait elemző mesterséges intelligenciák adatvédelmi kockázatait felmérni és a szükséges javításokat elvégezni. 

Napjainkban már számos helyen használnak arcfelismerő technológiát, a köztéri kameráktól az okostelefonokig (Fotó: Profimedia)

Több ország hatóságai azt várják az arcfelismerő technológiáktól, hogy hatékonyabban léphetnek fel így a bűnözőkkel szemben, a cégek pedig az üzleteikbe betérő vásárlók gyors elemzésével személyre szabott ajánlatokat tudnának adni az érdeklődőknek, akár valós időben. 

Magyarországon tavaly december végén szavazta meg az országgyűlés, hogy az igazoltató rendőr akár arcfelismerő szoftvert is alkalmazhat, ha az igazoltatott állampolgár nem tudja magát azonosítani. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top