Család

Arcfelismeréssel védenék meg a gyerekeket a pornótól

A megoldással azt is megakadályoznák, hogy a kiskorúak szerencsejátékokat játsszanak az interneten.

Az ausztrál belügyminisztérium javasolta a Face Verification Service nevű szolgáltatás bevezetését, amelynek lényege, hogy fotót készítene a felhasználókról, a felnőttek tartalmakat kínáló oldalakra való belépés előtt – írja az Index.

A rendszer az így készített képet összevetné a felhasználó valamelyik igazolványán található hivatalos fotóval, hogy megbizonyosodjon róla, hogy az adott internetező van-e olyan életkorú, hogy beléphessen hasonló oldalakra. Az Index azt írja, az ausztrál belügy szerint ezzel megakadályozható, hogy egy kiskorú a szülei igazolványát felhasználva lépjen be egy nem neki való oldalra.

Ma már a középkategóriás okostelefonokban is alap az arcfelismerő technológia (Fotó: iStockphoto)

A pornó elleni tervezettel kapcsolatban több adatvédelmi aggály is felmerült, hiszen egy ilyen rendszer segítségével a mindenkori kormány naprakész listát készíthetne a pornófogyasztokról. Többen attól tartanak, hogy ez az adatbázis illetéktelen kezekbe kerülhetne, amely megteremtené a zsarolás lehetőségét.

Ráadásul ez a fajta szűrés technológiai szempontból nem kifejezetten hatékony, mivel csak az ausztrál internetezőkre vonatkozna, ezt azonban percek alatt ki lehet játszani egy akár ingyenesen is letölthető VPN-szoftver használatával.

A brit kormány is tervezett hasonló szabályozást, sőt, ott még az is felmerült, hogy a mobil-előfizetések mintájára pornófogyasztást lehetővé tévő feltöltőkártyás rendszert vezetnének be, végül azonban a polgárok heves ellenkezése miatt elvetették a pornóblokk bevezetését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top