Már éledezik a természet az enyhe tél után, habár még nem kiabálhatjuk el, hogy itt van a tavasz, hiszen tudjuk, hogy érhet nyakig a hó március 15-én is. A föld idén nem igazán fagyott meg, a növényzet mozgolódik, a hagymás virágok meg már december óta hajtanak, szóval itt az ideje, hogy lassan újra birtokba vegyük a kertet. Márciustól úgyis rengeteg dolgunk lesz, így a legjobb, ha már most felvesszük a kertészkesztyűt és előkészítjük a terepet.
Nekünk is jót tesz a szabadban eltöltött idő, a kertünk pedig virágligettel és bő terméssel hálálja majd meg, ha időben megtisztítjuk a tél nyomaitól, felfrissítjük és tápanyaggal látjuk el. Jöjjenek tehát a legfontosabb februári kerti teendők!
Tartsunk kerti szerszám ellenőrzést!
Ahogy a növényzet, úgy a kerti szerszámaink is pihenőt tartottak télen és hónapokig csak a falat támasztották a pincében vagy a fészerben. Most érdemes az összeset leellenőrizni és munkakész állapotba hozni, hogy ne a sűrű tavaszi teendők közepette vessék vissza a lendületünket.
A fémeszközöket szereti kikezdeni a rozsda, főleg, ha egy nyirkos pincében várták eddig a tavaszt, ezért ellenőrizzük és szükség esetén tisztítsuk meg. Élezzük meg a késeket, kapákat, horolókat, a metszőollókat vigyük szakemberhez, ha szükséges, olajozzuk meg a rugókat. Indítsuk be a motoros szerszámokat, hogy biztosan működnek-e, töltsük fel üzemanyaggal vagy árammal. A műanyag eszközök is hajlamosak elfáradni, így azok ellenőrzéséről, esetleges cseréjéről se feledkezzünk meg. Így „felfegyverkezve” nézünk elébe az idei szezonnak.
Ideje a kerttervezésnek!
Az a jó a tavaszban, hogy minden évben lehetőséget ad, hogy újratervezzük a kertünket és kedvünk szerint alakítsunk rajta. Persze a 10 méteres ezüstfenyőt nem fogjuk odébb rakni, azonban a veteményes és az egynyárivirágos-kert üres vászon még ilyenkor, februárban, szóval nyugodtan engedjük el a fantáziánkat és álmodjunk meg valami újat.
Érdemes megtervezni, hogy a konyhakertben hogyan követik majd egymást a különböző vetemények, és a díszkert növényeit is úgy válogassuk össze, hogy azok ne mind egyszerre, hanem egymást felváltva virágozzanak, hogy egész évben díszítsék az udvart. Tanuljunk a tavalyi tapasztalatokból!
Ha a kert egyik végében nem érezte jól magát egy növény, most ültessük máshova, mert lehet, hogy más fényviszonyokra van szüksége, hogy szépen fejlődjön.
Vagy ha múlt szezonban a szomszéd rebarbarája után irigykedtünk, most vegyük fel az ültetni valók listájára.
Elő a metszőollóval!
Tartósan fagymenetes időben elkezdhetjük a fák mechanikus tisztítását. A fák törzsét és ágait kaparjuk le, a sérült és beteg részeket vágjuk ki, majd a sebeket oltóviasszal kezeljük. Most kezdjünk hozzá a gyümölcsfák koronáinak ritkításához, ifjító metszéséhez, azonban a csonthéjasokkal még várjunk! Itt az ideje a ribizli, és az egres, a körte és almafák metszésének, valamint ritkítsuk a málna előző évi sarjait is. Fiatalítsuk a sövényt, metsszük meg a vadrózsát és ritkítsuk meg a díszcserjéket február folyamán.
Most készítsük elő a gazdag konyhakertet!
Nincs is finomabb, mint a saját termesztésű, napon érett, friss zöldség, ami tavasztól egészen ősz végéig ellátja táplálékkal, vitaminokkal az egész családot. Hogy ez idén is így legyen, most vegyük számba, hogy miből fogyott tavaly a legtöbb, mi hiányzott a veteményesből és mi az, ami a nyakunkon maradt. Ez alapján állítsuk össze, az elő-, fő- és utóveteményeink listáját és válogassuk át a tavaly eltett vetőmagjainkat. Szerezzük be azokat, amikből nincsen kéznél, vagy amivel idén szeretnénk beújítani.
Február végén elkezdhetjük a palántanevelést. Ha szeretnénk a kertünkben tavasszal salátát, karalábét, fejes káposztát, kelkáposztát, retket, padlizsánt, karfiolt vagy brokkolit, paradicsomot vagy paprikát palántázni, ezeket elvethetjük cserépben vagy ládákban, és nevelgethetjük őket egy napfényes ablakban. A vetőburgonyát is előcsíráztathatjuk már most, hiszen ez nagyjából hat hetet vesz igénybe. Amennyiben van fűtés nélküli fóliasátrunk, már vethetjük bele a retek-, sárgarépa-, káposzta-, karalábé-, karfiol-, spenót- és zellermagokat.
Ha a konyhakertünkben nem fagyos a talaj, tisztítsuk és lazítsuk meg, és készítsük elő a zöldborsó, dughagyma, fokhagyma, spenót, sárgarépa, lóbab és a mák helyét, és ha az idő engedi, vethetjük is őket. Ha a tél még visszakacsintana és az időjárás keményre fordulna, takarjuk az ágyásokat fátyolfóliával.
Takarítsunk és trágyázzunk
A tavaszi időszakban a virágoskertnek van a legnagyobb szüksége a tápanyagpótlásra, ezért erre fordítsunk nagy figyelmet. Tisztítsuk meg az ágyásokat az elszáradt növényrészektől, és a tél során ráhullott levelektől, gallyaktól, majd szórjuk ki a komposztot vagy a növényeinknek megfelelő műtrágyát. A gyep is gondozásra szorul ilyenkor, hiszen télen nem sok napfényhez jutott. Most gereblyézzük, szellőztessük át, hogy hamar magához térjen és szépen zöldelljen.