Életmód

Hipochonder vagyok, de már rohadtul elegem van a koronavírus okozta hisztiből

Mindig félni kell valamitől. Most éppen a koronavírus a soros. Lehet óvatosnak lenni, de az ész nélküli hisztériára, na meg az összeesküvés-elméletekre tényleg semmi szükség.

Hipochonder vagyok. Jó, nem a kemény maghoz tartozom, de azért ha fáj a hátam, akkor rögtön arra gondolok, hogy ott van valami, aminek nem kéne, és nem arra, hogy megint kicsavarodtam alvás közben. Akárhogyan is: nem szeretem a betegségeket, és többször adattam be influenzaszezon idején az oltást, mint ahányszor nem. De ez a koronavírus okozta pánik nekem is sok és érthetetlen. Honfitársaim indokolatlan hisztériát produkálnak, miközben a valós problémákkal vagy veszélyekkel nem törődnek. Tehát öntsünk tiszta vizet a pohárba.

A koronavírus itt van Európában. Erről naponta ezernyi hír érkezik, aki szeretne tájékozott lenni, az mindent elolvashat erről. Nem vagyok szakértő, de hogy nálunk is lesznek megbetegedések, abban biztos vagyok, azonban ez nem indokolja azt, hogy a szombati nagybevásárlásom alatt remegő kezű emberek tucatjával harcoljak meg egy csomag durumtésztáért, mert ő „raktároz”, és mert „itt a világvége”. Nem kell 20 kiló lisztet és 10 liter olajat bespájzolni, mert ha karanténig is fajulna a helyzet, a hadseregnek nem Gizella főzi majd le a konyhában a menüt. Ráadásul: ha a koronavírus okozta karantén idején a fehér liszt, szalonna, étolaj kombón él majd a magyar, akkor hosszú hónapokig ugrálhatunk az 5 éve porosodó Norbi fitness DVD-re. Kell ez nekünk? 

A maszk-gate

Van maszkom. Még december végén vettem tíz darabot. Nem a koronavírus miatt, hanem azért, mert azt tapasztalom, hogy a magyarok, miközben reszketve pánikolnak „a koronától”, addig a hétköznapi influenzára pont magasról tesznek. Beleprüszkölnek a tenyerükbe, majd megfogják a villamoson a kapaszkodót, és gond nélkül bejárnak dolgozni akkor is, ha még fertőznek. Persze van az úgy, hogy a főnök berendeli, de szép számmal vannak olyanok, akik egyszerűen magasról tesznek a többiek egészségére, és fertőzve közlekednek. Na, ezért viseltem én maszkot a villamoson decembertől februárig. Akkor is, amikor én voltam 3 hétig a szenvedés magas fokán, egy fertőző arcüreggyulladásig fajuló nyavalyával. Én nem tudom, hogy kinek nem világos még a három alapszabály:

  • ha fertőzöl, maradj otthon,
  • ha köhögsz, köhögj zsebkendőbe, vagy a könyöködbe,
  • használj kézfertőtlenítőt.
Mindig félni kell valamitől. Most éppen a koronavírus a soros

Egészségügyi maszkját igazítja meg egy járókelő Milánóban (Fotó: MTI / AP / Claudio Furlan)

De ezeket NEM a koronavírus miatt kellene már megtanulni, hanem az egyszerű, hétköznapi influenza miatt. És alapvetően nem az egészséges embereknek kell maszkot viselniük, hanem a korábban említett fertőző tömegközlekedőknek. Szóval teljesen felesleges hisztérikusan bevágtatni a patikába, és a pultot csapkodva követelni a hirtelen aranyáron értékesített maszkokat, hacsak nem mi magunk hordozunk valami fertőző nyavalyát, és képtelenek vagyunk az otthon melegében eltölteni 3-5 napot. Arról nem is beszélve, hogy ne a Google segítségével próbáljuk meg kitalálni, hogy náthásak vagy influenzásak vagyunk. Bár nekem, a 10-es skálán legalább ötös erősségű hipochondernek, ezt nehéz megállni.

Valakinek a valakinek a valakije már látott egy koronát

Oké, én is változtattam kicsit a hétköznapi tevékenységeimen. Egy szálloda wellnessrészlegébe járok úszni, de mióta a környező országokban is feltűnt a koronavírus, úgy döntöttem, hogy körülbelül egy hónapig inkább bringázom helyette. De ezt még nem érzem akkora indokolatlan parának, mint azt, amikor emberek arról beszélnek, hogy nem mennek el egy ismerősük születésnapjára, mert ott lesz Ádi, aki ismert valakit, akinek a másodunokatestvére már járt tíz éve Vuhanban, és ők bizony nem fognak megfertőződni.  Mindezt az indoklást olyan tudományos, értsd: követhetetlen, impresszum nélküli kamuoldalakon megjelent írásokból kiszedett idézetekkel támasztják alá, hogy attól tényleg kihullik az ember összes haja. De vajon mit gondolhatott az a férfi, aki vegyvédelmi öltözékben ment bevásárolni Romániában?

Olvasónk fotója az egyik budapesti Tesco üres polcairól

Olvasónk fotója az egyik budapesti Tesco üres polcairól

Vissza a sötét középkorba

Tudom, hogy szeretünk félni. Nekünk senki ne mondja meg, hogy a koronavírus nem pusztítja ki az Univerzumot, hiszen a Föld is lapos, a láthatatlan chemtrail-repülőgépek itt köröznek a fejünk felett, és egyébként is a koronavírust maga az ördög, de legalábbis Soros, Bill Gates, vagy az illuminátusok szabadították ránk. Így pedig térjünk vissza abba a csodálatos sötét középkorba, és boszorkányok híján a hazánkba visszatérő gólyákat kezdjük el vasvillával kergetni, mert hát köztudott, hogy a gólya Kínában vészeli át a telet, az pedig ottan a fertő maga. Csak remélni tudom, hogy nem jutunk el arra a szintre, mint Iránban, ahol fel akartak gyújtani egy kórházat, mert a hírek szerint odaszállítottak néhány koronavírusos beteget.

Az egész koronavírus okozta hisztériával az a bajom, hogy a ma oly divatos félelemre épít. Mert a félelem megbénít, elfelejtünk gondolkodni, és egyáltalán továbblátni kettőnél. Félni akarsz? Nem pánikolni kell, hanem fegyelmezetten viselkedni és gondolkodni, kérdezni, és élni.  Tényleg. Óvatosnak lenni, felkészülni, vagy ész nélkül pánikolni nem ugyanaz. Tanuljuk már meg végre.

Pánik helyett humor:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top