Életmód

A koronavírus új lehetőséget kínál az internetes csalóknak

A Magyar Nemzeti Bank figyelmeztet a bizalmas adatokat kérő e-mailek veszélyére.

A 24.hu értesülései szerint az elmúlt időszakban külföldön több olyan eset is előfordult, amikor online bűnözők a koronavírus fenyegetésére hivatkozva bankkártya-, vagy bankszámla-adatokat próbáltak meg kicsalni gyanútlan internetezőktől. A lap értesülései szerint a bizalmas banki adatokat kérő elektronikus levelek veszélyére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is figyelmeztette a lakosságot. Azt tanácsolják, az ilyen leveleket célszerű azonnal törölni.

A jegybank tájékoztatásában arra is felhívta a figyelmet, hogy a hasonló típusú csalások során gyakran olyan leveleket küldenek, amelyek megtévesztően hasonlítanak a felhasználók bankja vagy más szolgáltató cége (áram-, gáz-, internetszolgáltató) által használt tájékoztató levelekre, így könnyen megtéveszthetik a gyanútlan embereket.

A 24.hu arra figyelmeztetett, hogy az ilyen levelekhez olyan csatolmány is kapcsolódhat, amelynek megnyitása kémprogramokat vagy más rosszindulatú szoftvert telepíthet a felhasználó számítógépére.

a koronavírusra hivatkoznak az internetes csalók

A csalók a koronavírus veszélyeire figyelmeztetve próbálják megszerezni a banki adatainkat (Fotó: Getty Images)

A koronavírus megjelenése óta több száz olyan weboldal jött létre, amelyek magáról a járványról ugyan hiteles információkat közölnek, de amíg a felhasználók a tájékoztatást olvassák, ezek az oldalak közben digitális kártevőket próbálnak telepíteni a számítógépünkre.

A jegybank tájékoztatásában hangsúlyozta, semmiképpen sem szabad az ilyen levelekre válaszolva megosztani a banki adatainkat, azok birtokában ugyanis a csalók könnyen hozzáférhetnek a bankszámlánkon tartott pénzhez.

A banki adatokat egyébként egyetlen magyarországi bank – így a Magyar Nemzeti Bank – sem kéri el soha elektronikus levélben.

További cikkeink a koronavírussal kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top