Életmód

Karanténba kerül a gazdi: mi lesz az egyedül hagyott állatokkal?

Hat jó ötlet, amivel a négylábúakon is segíthetünk járvány idején.
Állatok karantén esetén

Mindig vannak csoportok, akikre kevésbé gondolunk, amikor igazán nagy a baj. Az idősek, az egyedülállók, az állatok… szegények sokszor perifériára kerülnek, amikor a többség magát menti. Járványveszély esetén azonban épp velük kell többet törődnünk, hiszen még egy fokkal kiszolgáltatottabbak. Az állattal élők tudják: olyan felelősség ez, mint mikor az embernek a saját gyerekéről kell gondoskodnia. Vagyis kell egy „vészterv” arra az esetre, ha mondjuk a gazdi karanténba, netán kórházba kerülne. Már van Budapesten olyan önkormányzat, aki segít ebben, a többségnek azonban magának kell megoldania ezt. Ebben segít a Noé Állatotthon Alapítvány hatpontos tervével.

1. A legfontosabb, hogy az állattartó minél gyorsabban szervezzen B, illetve C tervet maga helyett, vagyis egyeztessen le minimum két, egymástól független segítőt, akit értesíthet probléma esetén, és aki vállalja, hogy átmenetileg gondoskodik a bajba jutott állatokról.

2. Kérjük a kisállattartókat, hogy az ajtajukra függesszék ki, hogy milyen és mennyi kisállat tartózkodik a lakásban, és hogy esetleg van-e nyilvános értesíthető telefonszám. Társasház, lakóközösség esetében ezeket az információkat érdemes leadni a közös képviselőnek, gondnoknak, illetve az önkormányzat szociális osztályán is.

3. Gondoskodjon előre minimum két hétre elegendő táplálékról állatai számára! Az oltási könyveiket, esetleges gyógyszereiket, kezelési protokolljukat, orvosi feljegyzéseket készítse össze, és tegye azonnal megtalálható, egyértelmű helyre a lakásban!

4. Sok – elsősorban idős – állattartónak nincs rokona, barátja, ismerőse, akit a fentiekre meg tud kérni. Ha ön állatszerető, van önben ilyen jellegű segítőkészség és a környezetében ismer ilyen embert, akkor ajánlja fel neki a segítségét! Esetleg erről tegyen ki felhívást a lakókörnyezetében!

5. Amennyiben tudomást szerez olyan állatról, mely gazdája hirtelen kórházba / karanténba került, és a kisállatok egyedül maradtak ellátatlanul, akkor hivatali időben a helyi önkormányzathoz, azon kívül a rendőrséghez kell fordulni. Civil állatvédők a hatóság jóváhagyása és jelenléte nélkül nem léphetnek magánterületre.

6. Az állatok koronavírusa nem ugyanaz, mint a COVID-19, csak egy víruscsaládba tartoznak. Az állati vírus nem fertőz embereket, míg jelen tudásunk szerint a COVID-19 nem tud az állatokon keresztül terjedni/fertőzni. Természetesen napjainkban a higiéniás szabályok alkalmazása szó szerint életfontosságú, hiszen a vírus megtelepszik a környezetben a tárgyak felszínén, az emberek bőrén, haján és akár az állatok szőrén is.

A plakátként kinyomtatható ötletek elérhetők ITT.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top