Életmód

Koronavírus: Norvégia az egyik legfertőzöttebb európai ország

Az egymillió főre vetített betegszám alapján Norvégia a világ élmezőnyében van a fertőzöttséget tekintve.

Az egymillió főre vetített betegszám alapján Norvégia a harmadik leginkább fertőzött ország a világon, néhány nap alatt az ötszörösére növekedett a koronavírusos betegek száma, jelenleg 1220 fertőzöttről tudni – írja az Index. A norvég hatóságok mégis haboztak meghozni a szükséges intézkedéseket a kint élő magyarok szerint.

A legtöbb fertőzött Oslóban van, összesen 222-en kapták el a vírust. - Fotó: Christoffer Engström on Unsplash

A legtöbb fertőzött Oslóban van, összesen 222-en kapták el a vírust (Fotó: Christoffer Engström on Unsplash)

Mostanra bezártak az iskolák, éttermek, mindenki az otthoni életre rendezkedett be. A reptereken csak norvég állampolgárok és tartózkodási engedéllyel rendelkezők léphetnek be az ország területére, a külföldről visszatérőkre karantén vár.

Bár a skandináv országok kevésbé vannak a figyelem központjában, az egymillió főre vetített betegszám alapján Norvégia a világ élmezőnyében van a fertőzöttséget tekintve, vagyis jelenleg Norvégiában egymillió lakosból 225-en lettek betegek, ez a harmadik legmagasabb arányos betegszám a világon Olaszország és Svájc után. Kínában, ahonnan a világméretű járvány elindult, 56 beteg jut egymillió lakosra, Franciaországban 68, Németországban 55, az USA-ban pedig mindössze kilenc, sorolja a lap.

Vasárnap délutánig 1220 fertőzöttet regisztráltak Norvégiában, három halálos áldozata van a járványnak, 27 beteg állapota kritikus, egy gyógyultról tudni. A fertőzöttek többsége a 40–59 éves korosztályba tartozik. A legtöbb fertőzött Oslóban van, összesen 222-en kapták el a vírust. A koronavírussal érintettek majdnem fele Ausztriában fertőződött meg, már belföldön 223-an, Olaszországban pedig 138-an. A Norvég Közegészségügyi Intézet szerint még több, eddig felfedezetlen fertőzött lehet. 

Az Indexnek ott élő magyarok elmondták, csak a múlt héten kaptak észbe, akkor azonban gyorsan meghozták a megfelelő intézkedéseket. Egy sor korlátozást léptettek érvénybe annak érdekében, hogy lassítsák és megelőzzék a vírus terjedését.

Közben házi karanténba került a norvég királyi pár és több kormánytag is, többek között az egészségügyi miniszter és a külügyminiszter. A kormány felkészült, hogy a továbbiakban fizikai találkozók, megbeszélések nélkül irányítsa tovább az országot,

Egyúttal felszólították a lakosságot, hogy csak nagyon indokolt esetben induljanak útnak, ez vonatkozik a belföldi utazásokra is. Sokan a hétvégi házaikba húzódtak vissza a járvány miatt, a hatóságok kérésére nekik haza kell utazniuk, mert a kisebb vidéki önkormányzatoknak nem lenne kapacitásuk a megnövekedett lakosság ellátására.

Aktuális koronavírussal kapcsolatos cikkeink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top