Életmód

Így terjed a láthatatlan vírus egy szupermarketben

Sokkoló videó szemlélteti, hogyan terjed és marad életben percekig a koronavírus egyetlen köhögéssel egy boltban.
így terjed a vírus

Sokan mondják mostanában, hogy muszáj bevásárolni menni, nem tudják ezt elkerülni – legalább hetente egyszer. Valószínűleg igazuk is van, hiszen a házhoz szállítók túlterheltek, és azok a dolgok, amik nem állnak el, értelemszerűen nem tartanak ki egy-két hétnél tovább. Mégis érdemes meggondolni, hogy legalább ne nagy szupermarketekbe járjunk, ugyanis félő, hogy a maszk és a kesztyű sem véd meg mindentől.

Nem kell ugyanis, hogy valaki kimondottan ránk köhögjön, elég, ha a „nyomait” ott hagyja a levegőben…

A The Sun ijesztő animáción mutatja be, hogy egyetlen köhögéssel hogyan jutnak a térbe a koronavírus-részecskék, és mennyi ideig maradnak életben egy zárt folyosón. Tudósok készítették a számítógépes szimulációt, hogy tanulmányozzák a vírus terjedését. Elég ijesztő látni, hogyan fertőzhet tovább másokat egy beteg azután is, hogy elhagyta a helyiséget.

A kék részecskék az alacsonyabban, a sárgák a magasabban szállókat szemléltetik. Egy perc után nagyszámú részecske kering a bolti folyosón, és a vírusfelhő tovább tör előre a helyiség következő szakaszára. A felhő újabb felhőt eredményez, mindezt két perc elteltével.

A kutatást a finn Aalto Egyetem tudósai vezették. „A köhögő személy közvetlen közeléből terjed a vírusfelhő, és az említett módon oldódik. A parányi részecskék nem süllyednek le a padlóra, ehelyett a levegőben áramlanak. Ha egy koronavírussal fertőzött beteg köhög, majd elsétál, pici vírust hordozó részecskéket hagy maga után, melyek a közelben lévő emberek légutaiba kerülnek” – mondta el Ville Vuorinen, a finn Aalto egyetem professzora.

A videót kísérő közleményben így nyilatkoznak a kutatók: „Az előzetes eredmények azt feltételezik, hogy a vírust terjesztő légrészecskék hosszabb ideig maradnak a levegőben, mint azt eredetileg hitték, ezért fontos, hogy kerüljük a zsúfolt, zárt tereket. Ezzel csökkenthető a légúti fertőzés kockázata, mely továbbra is a koronavírus terjedésének legfőbb útja.”

 Vourinen professzor így nyilatkozott a BBC-nek: „Olyan ritkán menjünk ilyen helyekre, amennyire csak lehet, és minél kevesebb ideig tartózkodjunk ott.

Még többet a vírusról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top