Életmód

Házilag csinálnád a kézfertőtlenítőt? Rossz ötlet

A vírusokat, baktériumokat elpusztító vegyületek minden élőlény, így az ember számára is mérgezőek, a különbség csak a dózisban van – mondja a szakember.

„Nagyon fontos, hogy bármilyen vegyszert csak a gyártó által előírt formában és megfelelő óvintézkedések betartásával alkalmazzuk” – nyilatkozta Lente Gábor, a PTE TTK Általános és Fizikai Kémiai Tanszékének vegyészprofesszora a 24.hu-nak. A szakértő hozzátette, mindenkit óva int attól, hogy az otthoni készletből próbálja megalkotni a szándéka szerint mindennél hatékonyabb zfertőtlenítő vagy épvírusirtó keveréket.

„Tipikus, és akár nagyon súlyos következményekkel járó háztartási baleset, amikor az ember két különböző fertőtlenítőt önt össze a hatás növelése érdekében. Például hypót és sósavat. Ilyenkor nagy mennyiségben keletkezik klórgáz, aminek élettani hatásairól legyen elég annyi, hogy az első világháborúban tömegpusztító fegyverként, harci gázként alkalmazták.”

A szakember elmondta azt is, hogy ha egy termék összetevői között azt olvassuk, hogy hipoklorit, vagy klór, vagy, ha csak annyit tüntetnek fel, hogy lúgos kémhatású, akkor az nem érintkezhet savval. Lente Gábor beszélt arról is, mostanában, amikor tisztításra, fertőtlenítésre napi szinten használunk klóros anyagokat, figyeljünk arra, hogy mindig viseljünk gumikesztyűt: nemcsak azért, mert a klór egyébként „kimarja” a bőrünket, hanem azért is, mert sebbe kerülve káros hatást fejt ki.

Azt, hogy mit gondol a szakértő azokról a módszerekről, amik párologtatással próbálják meg elpusztítani a levegőbe került vírusokat, ide kattintva olvashatod el.   

Olvass még többet a kézfertőtlenítőkről az nlc.-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top