nlc.hu
Egészség
Bevizsgálták az itthon kapható kézfertőtlenítőket, kettő teljesen hatástalan

Bevizsgálták az itthon kapható kézfertőtlenítőket, kettő teljesen hatástalan

Kézfertőtlenítőket vizsgált a fogyasztóvédelmi hatóság, kettő teljesen hatástalannak bizonyult, de több termékkel voltak gondok. Mutatjuk a teljes listát!

Majdnem 70 fertőtlenítő hatásúként kínált termék közül csak kettő bizonyult teljesen hatástalannak – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombaton.

A közlemény szerint a tárca Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma összesen 69-féle kézfertőtlenítőt, antibakteriális szappant, folyékony szappant és tusfürdőt, felületfertőtlenítőt ellenőrzött.

A vizsgálat e szerek közül 14 esetében nem igazolta teljes körűen a címkén vállalt tisztító, fertőtlenítő hatásokat, ám mindössze két, kizárólag webshopban kínált kézfertőtlenítő bizonyult teljesen hatástalannak.

  • A 29 különböző típusú kézfertőtlenítő közül 8 nem teljesítette maradéktalanul a csomagoláson vállalt antibakteriális vagy gombaölő hatást.
  • E cikkek közül került ki az a két, csak online értékesített termék is, amely semmilyen fertőtlenítő hatást nem produkált. A hatósági fellépés eredményeként az egyik honlap időközben elérhetetlenné vált.
  • A 19 antibakteriális hatásúként árult szappan és tusfürdő közül 4 folyékony szappan nem hozta az ígért hatást a laborvizsgálat alapján.
  • A felületfertőtlenítők még jobb arányban teljesítették vállalásaikat, 21 típusból összesen két termék esetében találtak problémát a szakemberek, az egyik a gombaölő hatás szempontjából, a másik pedig csak az ajánlott hígításban nem felelt meg az ellenőrzésen.

A vizsgált árucikkeket és az eredményeket termékcsoportonként, tételesen bemutató táblázatok a fogyasztóvédelmi honlapon elérhetők. (Mivel cikkünk írásakor a lista elég nehezen töltődött be, ide is betesszük, mobilról pedig innen töltheted le.)

Antibakteriális kézfertőtlenítő szerek vizsgálata

Az ígért fertőtlenítő hatást csak részben teljesítő termékek a csomagoláson, címkén olvasható információk valósághű módosítása után forgalmazhatók. A jogsértő vállalkozásokkal szemben a Nemzeti Népegészségügyi Központ piacfelügyeleti hatóságként jár el. 

A koronavírus-fertőzés terjedésének legjobb ellenszere az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az otthonmaradás mellett a minél gyakoribb, langyos vizes–szappanos kézmosás. A túlzott kézfertőtlenítés akár káros is lehet, kiszárítja a bőrt, amely kirepedezve könnyebben fertőződik. A járvány terjedésének lassítását akkor segíthetjük a leghatékonyabban, ha betartjuk a kijárási korlátozást, és kizárólag alapos indokkal mozdulunk ki otthonról.

(MTI)

(Kiemelt kép: illusztráció.)

Kapcsolódó cikkek:

Koronavírus: a gyógyszerész javaslata a kézfertőtlenítő gélek helyett

Kézfertőtlenítő gyártásába kezdtek a francia luxusmárkák

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top