Életmód

Suttogással is terjedhet a koronavírus

Nem kell köhögni és tüsszögni ahhoz, hogy megfertőzzünk valakit, normál beszéd során is távozhatnak vírusok a szánkból.

Azt már mindenki tudja, hogy a koronavírus cseppfertőzéssel terjed, vagyis a köhögéssel, tüsszentéssel kirepülő cseppekkel együtt vírusok is kikerülnek a környezetbe. Egy amerikai kutatás azonban arra jutott, hogy akár suttogással távozhatnak az ember szájából vírust tartalmazó apró cseppek.

A vizsgálat során az önkénteseknek a „stay healthy” (maradj egészséges) angol mondatot kellett ismételniük úgy, ahogy egyébként beszélgetnének másokkal. Közben a tudósok lézer segítségével követtek a szájból távozó mikrocseppeket.

Kiderült, hogy a nyugodt beszéddel távozó apró nyálcseppek elenyésző súlyuk miatt tovább a levegőben maradhatnak, mint a köhögés vagy tüsszentés útján kirepülő nagyobb cseppek. Így akár egy másik ember is beszippanthatja a nyálban lévő kórokozót, és megfertőződhet.

A távozó cseppek száma függ a beszéd hangerejétől, és a hangoktól is, az angol „th” hang során például több csepp keletkezett. A szakemberek a kutatás eredményei láttán azt javasolják, hogy érdemes mindenkinek maszkot viselnie.

(Hvg.hu)

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top