Életmód

Hozhat új időszámítást a koronavírus-járvány a nők számára is?

A koronavírus-járvány nem csak egészségügyi lépéseket követel, de a nők jogainak rendbetételére is felhívja a figyelmet. Hajdu Nóra, az Idea Intézet elemzőjének írása.

A koronavírus-járvány gazdasági és egészségügyi hatásai folyamatosan érezhetőek. Szinte nincs nap, amikor ne találkoznánk az újabb munkanélküliséget bemutató számokkal, vállalatok milliárdos veszteségeiről szóló hírekkel. A gazdasági következményekhez hasonlóan az egészségügy példátlan leterheltségéről, elmaradó műtétekről, kórházi fertőzésekről is eleget olvashatunk.

Érdemes azonban megnézni hogyan érint bizonyos társadalmi csoportokat, jelen esetben a nőket a koronavírus-járvány. A European Institute for Gender Equality adatai szerint az unióban az egészségügyben dolgozó 49 millió munkavállaló 76 százaléka nő. E magas szám ellenére a nők kevéssé találhatók meg a főorvosok, illetve az egészségügyi intézmények vezetői között. Rendkívül magas a nők aránya uniós szinten a gyermekgondozó és tanárokat segítő pályákon (93 százalék), az egészségügyben dolgozó ápolók körében (86 százalék), illetve a háztartási alkalmazottak, otthoni segítők és takarítók között is (95 százalék). Uniós becslések alapján a hosszan tartó otthoni ápolásban aktív 5,5 millió munkavállaló közül 4,5 millió a nők aránya. A járványnak sok szempontból kitett szupermarketek pénztárosai szintén 82 százalékban nők. Ráadásul a gondozói állások, hasonlóan a magyarországi gyakorlathoz, a leginkább alulfizetett munkák közé tartoznak az unióban is.

Herczeg Anita virágot ad át egy ápolónőnek

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége (b) virággal köszönti Polaneczky Judit ápolási igazgatót az ápolók nemzetközi napja alkalmából tartott ünnepségen t 2020. május 11-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A világjárvány kapcsán sok adat foglalkozik azzal, hogy a koronavírusban megbetegedők, illetve abban elhunytak hány százaléka férfi, illetve nő. Mivel a nők az unióban is hosszabb ideig élnek, mint a férfiak, így nagyobb a valószínűsége, hogy életük utolsó éveiben egészségügyi problémákkal kell, hogy szembe nézzenek, illetve gondozásra szorulnak. Mindez pedig élesen vetődik fel a koronavírus-járvány időszakában, amikor a kórházak és idősotthonok, szociális intézmények kifejezetten kitettek a vírusnak. 

A járvány következményeként megnőtt az otthonról dolgozás jelentősége és aránya is unió szerte. Az összehasonlító számok azt mutatják, hogy az Európai Unióban már a járvány kitörése előtt is a nők egy héten átlagosan 13 órával többet foglalkoztak fizetetlen gondozással és házi munkával. Valószínűleg a járvány következtében e folyamat csak felerősödött. A legveszélyeztetettebb társadalmi réteg az egyedülálló anyák helyzetét drámain érinti a járvány és annak következményei. Az unióban az egyedülálló szülők 85 százaléka nő, akik 48 százalékát fenyegeti a szegénység, míg a férfiaknál ez csak 32 százalék.

Nő a munkanélküliség

Az International Labour Organization becslései szerint globálisan 25 millió munkahely szűnhet meg a koronavírus-járvány következtében, illetve még 35 millió embert fenyeget az úgynevezett munkavállalói szegénység. A nőket hagyományosan inkább alkalmazzák időszaki és részmunkaidős állásokban. Az ilyen típusú munkaszerződések alulfizetettek, kevesebb jogi és szociális védelemmel járnak. E munkakörben kifejezetten magas a fiatal nők aránya, az alacsony képzettséggel bíróké, valamint a bevándorlási háttérrel rendelkezőké. Az unióban a női munkavállalók 26.5 százaléka dolgozik bizonytalan hátterű munkakörben, míg a férfiaknál ez az arány csak 15.1 százalék. Az összes munkavállaló közül a háztartási alkalmazottak köre a legsérülékenyebb, itt pedig kifejezetten magas a migrációs hátterű nők aránya.

A koronavírus-járvány a nők elleni erőszakra gyakorolt hatásáról még nincsenek átfogó adatok az egész unióból. Számos ország azonban már nyilvánosságra hozta az első hozzáférhető adatokat, így Franciaországban a járvány kirobbanását követően 32 százalékkal nőtt a családon belüli erőszak. Litvániában pedig 20 százalékkal emelkedett az ilyen típusú bűncselekmények aránya az előző év megfelelő időszakához képest. Globálisan a nők 64 százalékát partnere, vagy családtagja gyilkolja meg. Míg az unióban minden 5. nőt fizikálisan, vagy szexuálisan abuzált a partnere. A feltételezések és előzetes számok pedig arra engednek következtetni, hogy ezek a számok csak tovább nőhettek a járvány heteiben. 

Férfiak döntenek nőkről

Érdemes mindehhez még hozzátenni, hogy az Interparlamentáris Unió 2020. januári adatai szerint a világ 152 választott államfője közül mindössze tíz nő. A hírgyártás szereplői között szintén kifejezetten magas a férfiak aránya, 73 százalék. E két adat azért érdekes, mert arra világít rá, hogy kik hozzák a döntéseket, majd azokról kik tudósításait, elemzéseit olvashatjuk.  A koronavírus-járvány és a fentebb ismertetett adatok világosan mutatják a nők kiszolgáltatottságát és érintettségét a járványban, illetve a járvány majdani lecsengését követő válságban.

Sok döntéshozó, elemző írta már le az elmúlt két hónapban, hogy a járvány leküzdését követően a világ nem térhet vissza a status quo állapotába. Talán egyetlen társadalmi csoport esetében sem annyira égető ez a kérdés, mint a nők esetében. Az egészségügy modernizálása, a beruházások ezen a területen, a nők munkakörülményeit, társadalmi megbecsültségét, anyagi biztonságát is segítenék. A munka világában, a munkaszerződések területén több jogot szükséges biztosítani a munkavállalóknak, különös tekintettel a női munkavállalókra. Nem megspórolható a gondozói, ápolói területen egy érdemi béremelés úgy az unióban, mint Magyarországon is. Újra kell fogalmazni a családon belüli erőszakkal, a nők elleni erőszakkal foglalkozó jogszabályokat. A koronavírus-járvány miatti bezártság még sürgetőbbé teszi mindezt. Mindezek fényében szimbolikus, hogy a hazai parlamenti többség miért épp most szavazott a parlamentben arról, hogy Magyarország elutasítja a családon belüli erőszak ellen fellépő Isztambuli Egyezményt.     

Szerző: Hajdu Nóra, az IDEA Intézet elemzője    

Olvass többet a nők jogairól:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top