Életmód

Elárulta a szakértő, elkaphatjuk-e a Balatonban a koronavírust

A koronavírus-fertőzés szempontjából a legfőbb rizikófaktort nem a víz, hanem az emberek tömeges jelenléte jelenti.
balaton

Azt már jól tudjuk, hogy a koronavírus cseppfertőzéssel terjed, vagyis leginkább köhögéssel, tüsszentéssel kerül a közelben tartózkodó másik emberre. De mire készüljünk a strandokon? Elkaphatjuk-e a medencékben vagy a Balatonban a vírust?

Földvári Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) tudományos főmunkatársa jó híreket mondott a LikeBalatonnak: nem kell tartanunk a vízzel való fertőzéstől, mert vízben nem él meg a koronavírus.

A szakirodalomban sincs leírás a vízzel való terjedésről, így arra nem kell számítani, hogy a természetes vizekben – például a Balatonban – jelen lenne a vírus akár most, akár később, amikor már lecseng ez az időszak.

Még egyértelműbb a helyzet az uszodákban, strandok medencéjében, mert a klórozott víz kifejezetten öli a koronavírust. Ha jól kezelik a magánházak medencéit, ott sem lehet gond.

A legfőbb rizikófaktor nem a víz, hanem az emberek egyidejű, tömeges jelenléte. Ha például a családi medencében megfordulnak a szomszédok és más ismerősök, akkor fennáll a fertőzés veszélye.

Olvass még a koronavírus terjedéséről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top