Életmód

Koronavírus: Merkely Béla szerint ilyen lesz a járvány második hulláma

Merkely szerint azonban az új járvány enyhe lesz.

Dr. Merkely Béla az országos COVID-19 kutatást végző Semmelweis Egyetem rektora azt mondta, nincs még egy ország, ahol ilyen pontos adatok lennének a koronavírus fertőzöttek arányáról. Szerinte második hullám biztosan lesz, de már nem lesz nagyobb az elsőnél – derült ki az Rtl híradó riportjából. 

Merkely Béla ismertette az országos koronavírus kutatás első teszteredményeit

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetemen rektora beszél az ötezredik veseátültetést bejelentő sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetem Semmelweis Szalonjában 2020. február 24-én. – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Merkely, aki nem rég azt nyilatkozta, hogy  bár a járványveszély nem múlt el, indokolt az enyhítés, mivel nagyon jó adatokat kaptak az eddig elvégzett koronavírus-szűrésből, a híradóban azt mondta, az adatokat még nem értékelték, de látják, hogy az aktuális fertőzöttek, átfertőzöttek aránya is nagyon alacsony. Ez nem jelentősen tér el, a 0,6-7 százalék 8,2 millió lakosból, de ez a magánháztartásban élő 14 felüliekre vonatkozik. Úgy gondolja, a legközelebb szűrést szeptemberben tervezik. Azt is elmondta, hogy mivel most a kontaktok megszaporodnak, meg kell akadályozni, hogy egy szuperfertőző többeket is végigfertőzzön, ezért kötelezőnek kellene lennie a maszk viselésének zárt helyeken.

Második hullám valószínű lesz, de nem lesz nagyobb, mint az előző. Figyelik, mikor jön a járvány, ezért jobban fel tudnak készülni, mint most, de szinte kizárt, hogy nyáron járvány legyen.

A nyájimmunitástól még messze vagyunk, de erre nem is szabad törekedni az orvos szerint.

Aktuális hírein a koronavírus-járványról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top