Életmód

A finnek valamiért megalkották minden idők legijesztőbb faluját

Valójában egy művészinek szánt installációról van szó egy a vidéki kis faluban Finnországban, amely a legijesztőbb horrorfilmeket is meghazudtoló módon rémíthet halálra bárkit, aki szerencsétlenül a környékre téved.
Rendkívül ijesztő figurákból álló falu áll Finnországban.

Az Oddity Central portál akadt rá a neten a Silent People nevű rémületes installációra, amely valamiért egy csapat felöltöztetett, emberszerű bábut vonultat fel egy üres füves területen Finnországban. Lényegében olyan, mintha egy különös temető lenne, ahol csak félig haltak meg az emberek, így ha egyszer zombi apokalipszis tör ki, elképzelhető, hogy az pontosan innen fog indulni. Az embernek elnézve a rendhagyó csapatot, lehet az az érzése, hogy ők tulajdonképpen egy hadsereg.

Ráadásul a fura bábuk/emberek/lények több százan vannak, és úgy vannak felöltöztetve, mint az igazi emberek. A különös fa keresztekre épített madárijesztőknek ráadásul hajuk is van. Az ijesztő installációt az 5-ös számú finn autópálya közelében a finn képzőművész, Reijo Kela alkotta meg, és eredetileg 1988-ban a Helsinki melletti Lassila mezején volt kiállítva. Azóta több helyen is állt, míg mai helyét 1994-ben foglalta el Suomussalmi mellett.

Érdekes, hogy a helyi Suomussalmi Ifjúsági Workshop tagjai folyamatosan pénzt gyűjtenek, hogy évente két alkalommal át tudják öltöztetni az ijesztő figurákat, amitől valamiért évről-évre egyre félelmetesebbek lesznek.

Azt megálmodójuk, Reijo Kela azóta sem árulta el, hogy az alakok mit szimbolizálnak, éppen ezért régóta számos elmélet kering azzal kapcsolatban, hogy a figurák kicsodák és miért születtek. Talán a leggyakoribb álláspont, miszerint az 1939-40-es finn-szovjet háború helyi áldozatainak állítanak emléket. Ha így is van, elég sajátosan teszik. 

Még több hasonlóan ijesztő történet az nlc.-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top