Életmód

Lenmagzselé, a göndör hajúak megmentője

A göndör haj égi adomány, viszont az ápolása egyáltalán nem könnyű. Ha ezt te is minden nap tapasztalod, akkor a lenmagzselét neked találták ki.

“Ez természetes göndör vagy dauer?” – most azonnal szeretnék annyi ezrest, ahányszor ezt a kérdést hallottam, és nem lennének többé anyagi gondjaim soha az életben. Akit hullámos vagy göndör hajjal áldott meg a teremtő, az valószínűleg egyetért velem. Tény, hogy a kunkori fürtöket sokan megbámulják, megcsodálják, és meg is dicsérik. Viszont az is tény, hogy egy göndör hajkorona ápolása sokkal macerásabb, mint az egyenes hajé. Ezért aztán göndör társaimmal együtt tudjuk jól, hogy minden könnyen és olcsón hozzáférhető cucc, ami a göndör haj megzabolását szolgálja, igazi adomány.

Ezen felbuzdulva döntöttem úgy, hogy kipróbálom a rengeteg göndör társam által dicsért lenmagból készített zselét, még ha ránézésre nem is volt, sok bizodalmam benne.

Hogy miért nem volt, azt pár sorral lejjebb ti is vizualizálhatjátok. Azt kell mondjam, kevés ennél gusztustalanabb trutyival volt dolgom életemben, de annyian zengtek róla ódákat, hogy muszáj volt tesztelnem.

Mit tud a lenmag?

A lenmagról azt érdemes tudni, hogy tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Gazdag A, B, C, D, és E vitaminokban, bőven tartalmaz kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort és káliumot, ráadásul omnega-3 zsírsavv tartalma is jelentős, amit a szívünk, az agyunk, a bőrünk és a hajunk is meghálál.

Így készíts otthon lenmagzselét:

Semmi másra nem lesz szükséged a művelethez, csupán egy kisebb lábosra, lenmagra, vízre, és valami szűrőeszközre: sűrűbb szövésű tésztaszűrőre vagy egy harisnyára.

Elkészítés:

  • mérj ki egy fél bögre lenmagot,
  • tedd a lábosba,
  • öntsd fel 2 egész bögre vízzel és közepes lángon kezdd forralni.
Nem szép, de tök hasznos - van, aki nemcsak a hajára, hanem az arcára is keni a lenmagzselét.

Nem szép, de tök hasznos – van, aki nemcsak a hajára, hanem az arcára is keni a lenmagzselét. (A szerző fotója)

Nagyjából 2 percenként kevergesd meg az elegyet. Cirka 10 perc telik el, mire kocsonyás, nyúlós állagú lesz az egész, ahogy a fenti képen látható. Ekkor kapcsold le alatta a tűzhelyet. A következő stáció a szűrés: hasznáhatsz sűrűbb tésztaszűröt, de akár egy tiszta, kiszuperálható harisnyát is. Öntsd bele a nyúlós, kocsonyás elegyet, és fakanállal vagy kézzzel kevergetve nyerd ki belőle a (szörnyű kifejezés, de nincs erre jobb) takony állagú zselét, és tedd dunsztos üvegbe.

A lenmagzselé a gönör hajúak megmentője.

Rém gusztustalan a lenmagból készült zselé, de csodát tesz a göndör fürtökkel. ( A szerző fotója.)

Így használd:

Miután megmostad, balzsamoztad és leöblítetted a hajad, töröld meg és a törölközőszáraz fürtökön oszlass el egyenletesen egy marék lenmagzselét. Dolgozd bele alaposan a hajadba, majd hagyd megszáradni, vagy használj hajszárítót és diffúzort.

Ilyesmi lesz a végeredmény:

Lenmagzselé, a göndör hajúak megmentője.

A lenmagzselé szépen összerendezi a hullámos tincseket. A végeredmény a jobb oldali képen látható. (A szerző fotója)

Ha nem szereted a különálló, hullámos tincseket (lásd: középső kép), akkor egy kicsit masszírozd át a hajadat. Én is ezt tettem, és ezt kaptam:

Lenmagzselé, a göndör hajúak megmentőjeAz eredmény egyenetesen hullámos, puha, lágyan leomló tincsek.

A magam részéről elégedett is vagyok az eredménnyel, és javaslom minden göndör hajjal bíró sorstársamnak a kicsit sem gusztusos, viszont nagyon hasznos lenmagzselé kipróbálását.

Ha pedig videót is néznétek a folyamatról, akkor itt van ez:

A göndör haj ápolásáról további érdekességek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top