nlc.hu
Életmód

Kozmetikai összetevők

Porított tetű, prosztataváladék is lehet a kozmetikumaidban

Tudod, hogy a kozmetikumaidban megtalálható, elegánsan hangzó összetevők, mint például a kármin vagy a pézsma, valójában milyen anyagokat is takarnak?

Guanin

A halpikkelyekből kivont, gyöngyházfényt kölcsönző guanin viszonylag gyakori összetevő a rúzsokban, körömlakkokban, sőt samponokban is.  

Glükozamin

Egyes bőrápoló kozmetikumok egyik alapanyaga a glükozamin, mely számos állat csontjaiban megtalálható, leggyakrabban csirkecsontból nyerik ki. Hidratáló, gyulladáscsökkentő, ragyogást fokozó hatással bír. 

Kármin

A kármin az úgynevezett kokcsinella nevű színezékanyagból nyerhető kárminvörös vagy bíborvörös színű festék. A színezékanyagot a fügekaktuszokon élősködő bíbortetű nőstényeinek összeporításával állítják elő. Az élelmiszeripar mellett a kozmetikai ipar is használja, jellemzően rúzsok, illetve pirosítók színezékeként. Általában E120 vagy E132 megjelöléssel szerepel az összetevők listáján.

A te kiozmeikumaidban is ott lehetnek...

A te kiozmeikumaidban is ott lehetnek… (Gotó: Getty Images)

Ámbra

Az ámbra az ámbráscet által a bélfal védelmére kiválasztott szürke, néha feketés, viaszos állagú anyag, melyet az állat olykor kihány. Az ámbra ekkor a sús tengervízzel reakcióba lép, majd a partokon rakódik le. A parfümgyártásban használják, mivel tartósabbá teszi az illatokat. Mivel azonban nagyon drága (egy kiló akár 15-20 millió forintba is belekerülhet), ezért a kozmetikai vállalatok jelentős része inkább a szintetikus változatát használja. Bizonyos termékekben, mint például az ikonikus Chanel No.5 parfüm, a mai napig is valódi ámbra található.

Pézsma

A pézsma vagy mósusz az egyik legpatinásabbnak számító alapanyag a parfümökben. Nem növényi eredetű anyagról van azonban szó, ahogy azt sokan hiszik. A pézsmát ugyanis a  pézsmaszarvasfélék hímjei termelik a prosztatájukban. Az anyag az állatoknál a párválasztásban, illetve egymás felismerésében játszik szerepet. A kozmetikai ipar ma már szintetikus pézsmát is előállít.

Még többet a kozmetikumok összetevőiről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top