Életmód

Elhunyt az ember, aki miatt elolvashatod ezt a címet

Megváltoztatta a fotózás és az informatika világát

Elhunyt Russell A. Kirsch amerikai tudós, a pixel (képpont) feltalálója, a világ első digitális képszkennelőjének kifejlesztője. Az amerikai szabványügyi hivatal egykori kutatója 91 évesen halt meg otthonában az Oregon állambeli Portlandben, augusztus 11-én – értesült a The Oregonian című regionális hírportál.

Kirsch 1929. június 20-án született Manhattanban Magyarországról és Oroszországból bevándorolt zsidó szülők gyermekeként. Felsőfokú tanulmányait a New York-i Egyetemen, a Harvard Egyetemen és a Massachusettsi Műegyetemen (MIT) végezte.

A tudós az amerikai szabványügyi hivatal mérnökeként, egy kutatócsoport élén 1957-ben találta fel a digitális fotókat alkotó apró képpontokat, amelyet a képet jelentő angol picture és az element (valaminek az eleme) szavak összevonásával pixelnek nevezett. Ő szkennelte számítógépre az első fényképeket, köztük a háromhónapos kisfiáról, Waldenről készült fotót, amelyet a világ első digitális fényképeként tartanak számon.

Elhunyt a pixel feltalálója, az amerikai Robert A. Kirsch

Walden Kirsch fotója 1957-ből a világ első digitális fényképe (Fotó: Wikipedia)

Az eredeti fotót, amelyet fekete-fehérben, mindössze 31 ezer képpontra bontva szkenneltek komputerre, jelenleg az Oregon Art Museumban őrzik. A beszkennelve 5 x 5 centiméteres fényképet a Life magazin 2003-ban „a világot megváltoztató 100 fotó” közé sorolta a digitális fotózás fejlődésében játszott szerepe miatt. A legjobb mobiltelefonok ma már akár 12 millió pixel felbontásra is képesek.

Elhunyt Robert Kirsch, a pixel feltalálója

A modern kijelzők pixelei sokkal kisebbek, mint a korai képpontok (Fotó: Getty Images)

A Science News egy 2010-es cikke szerint Kirsch munkássága „lefektette a műholdas képalkotás, a CT-szkennelés, a virtuális valóság és a Facebook alapjait”. Bár a tudós nem dolgozott az amerikai űrkutatási hivatalnak (NASA), találmánya elősegítette kulcsfontosságú űrkutatási technológiák kifejlesztését, beleértve az Apollo űrhajó Holdra szállását is.

További cikkeink a tudomány és technika világából:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top