nlc.hu
Életmód

Koronavírus: vérplazma az USA-ban

Koronavírus: Magyarországon bevált kezelést vetnek be Amerikában

A koronavíruson átesett, gyógyult páciensek vérplazmájával kezelhetik a kórházban ápolt betegeket Amerikában.

Rendkívüli felhatalmazást adott az amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszerfelügyelet (FDA) a koronavírusos betegek vérplazmakezelésére – jelentette be Donald Trump amerikai elnök vasárnap este a Fehér Házban tartott sajtóértekezletén.

A felhatalmazás értelmében a Covid19-ből felgyógyultak antitesteket tartalmazó vérplazmájával kezelhetik a kórházban ápolt betegeket. Egyes eddigi kísérletek szerint ugyanis ezzel a módszerrel a lehető legrövidebb idő alatt kiirtható a fertőzött szervezetből a vírus, és a kezelés egyben csökkenti a beteg egyes szervi károsodásainak mértékét is.

Koronavírus vérplazma

Koronavírusos betegnek adják be a vérplazma-szérumot a Semmelweis Egyetemen (Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Donald Trump hatékony terápiának és „nagyobb áttörésnek” nevezte a plazmakezelést. Elmondta azt is, hogy az FDA felhatalmazása a kezeléshez történő minél szélesebb körű hozzáférést is előírja. A döntés bejelentésekor jelen volt Stephen Hahn, az FDA vezetője is.

Az FDA bizonyos feltételek mellett – klinikai vizsgálatok során vagy reménytelen állapotú betegeknél – már eddig is alkalmazta ezt a gyógymódot. A gyógyszerfelügyelet adatai szerint eddig mintegy 64 ezer amerikai kapott ilyen vérplazmát.

(MTI)

Még több cikk a vérplazmás kezelésről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top