Életmód
Szponzorált tartalom

Így fejleszti a gyermeked az önálló játék

Van egy jó hírünk az elfoglalt anyáknak: cseppet sem baj, ha időnként hagyják a csemetéjüket, hogy az önállóan játsszon. Ezek az alkalmak ugyanis többszörösen szolgálják a gyermekük fejlődését, és nem mellesleg így ők nyernek is egy kis pihenőidőt.

Még a főállású édesanyák sem tudnak minden pillanatban a gyermekük mellett lenni, hát még azok a busy momok, akik a gyermeknevelés és a háztartás teendői mellett munkahelyi feladatokat is ellátnak – például home office-ban. Emiatt persze gyakran éreznek lelkiismeret furdalást, pedig lehet, hogy éppen jót tesznek a gyermekkel, amikor egy kicsit elküldik egyedül játszani.

Meg kell tanulni egyedül is játszani

Egyes gyerekek állandó figyelmet követelnek maguknak. „Ilyen típus” – mondják ki az egyszerű bölcsességet a rokonok és barátok, és ezzel nem csak magukat nyugtatják meg, de még az anyával is elhitetik, hogy ez a helyzet normális. Pedig cseppet sem az, hiszen egyrészt az anya energiái végesek, és szüksége van néha egyedüllétre és feltöltődésre, másrészt pedig a gyermeknek is fontos megszerezni a gyakorlatot abban, hogyan foglalja el magát egyedül.

A szülői felügyeleten néha érdemes kicsit lazítani, hiszen magányos játék nagyon fontos eleme a gyermek egészséges lelki- és szellemi fejlődésének. Időnként bátran hagyd magára a csemetét, had mélyedjen bele a játékába, (fotó: profimedia.hu)

A szülői felügyeleten néha érdemes kicsit lazítani, hiszen az önálló játék nagyon fontos eleme a gyermek egészséges lelki- és szellemi fejlődésének. Időnként bátran hagyd magára a csemetét, hadd mélyedjen bele a játékába (Fotó: profimedia.hu)

Ez egy fontos és kihagyhatatlan fejlődési lépcső, amely során megtanulja, hogy önmagát is képes elszórakoztatni, és nincs feltétlenül szükség ehhez egy másik személyre is – például anyára. Az ilyen tapasztalat önbizalmat ad a gyermeknek, felszabadítja a kreativitását, és nem mellesleg kitűnő gyakorlási lehetőséget is kínál arra, hogy önállóan dolgozza fel az érzelmeit, és kezelje a benne felgyűlt feszültségeket. Az a gyermek, aki ezt a képességet nem sajátítja el, felnőttként sem tud majd az egyedülléttel megküzdeni, nehezen talál magának elfoglaltságot, ha unatkozik, és a kisebb lelki megrázkódtatásokat sem lesz képes külső támasz nélkül átvészelni. Egyszóval egy pillanatig se érezd magad rosszul, ha időnként ez csúszik ki a szádon: „most menj, és egy kicsit játssz egyedül!”. Az ilyen mondat ugyanis mindkettőtök érdekét szolgálja.

„Szeretném, ha okos dologgal foglalná el magát”

Az nem árt persze – és nyilván téged is nagyon megnyugtat –, ha jó és okos játékkal bíbelődik a gyermek, amíg nem vagy mellette. Olyannal, ami nem csak biztonságos, hanem fejlesztő is. Sőt, olyannal, amibe alkalomadtán te is szívesen beszállsz, ha már elintézted a teendőid. A modern, digitális játékok ebből a szempontból jó választásnak számítanak, de ezenfelül még több egyéb indok is mellettük szól. Egyrészt mivel valamilyen rejtélyes oknál fogva szinte minden gyermek rendkívül vonzódik a kütyükhöz, még azoknak a gyerekeknek a figyelmét is lekötik, akik amúgy csak szülői felügyelettel hajlandók játszani, és az egyedüllétet nem viselik jól. Másrészt a cyber játékok bizonyítottan sok területen pozitív hatásúak: fejlesztik például a szem-kéz koordinációt, a reflexeket, és a reakcióidőt.

 

A legjobbak azok a játékok, amiket közösen játszhattok (fotó: profimedia.hu)

A legjobbak azok a játékok, amiket közösen játszhattok (Fotó: profimedia.hu)

Digitális és analóg is – ilyen egy jó játék ma a 4-9 éveseknek

Persze nem lehet és nem is jó örökké csak a kijelzőn „lógni”, ezért az olyan játékok, amik kombinálják a digitális és az analóg eszközöket, még inkább praktikusak.  Már nálunk is akadnak ilyenek – például a közkedvelt meglepetés-csokitojás gyártója a kézzelfogható játékok mellé egy, Oxfordi egyetemmel közösen kifejlesztett digitális, virtuális játékot is mellékel újabban a kis sárga kapszulában. A két játék szorosan kapcsolódik egymáshoz, de külön-külön is életre kelthetőek, ráadásul egyedül és többen is lehet velük játszani. A kreatív készségeket remekül fejlesztő és egyúttal szórakoztató applikációval a mesékre és fantáziavilágra leginkább érzékeny 4-9 éves korosztályt lehet a legjobban elszórakoztatni, de a digitális részében rejlő különleges lehetőségek (amilyen például a vizuális alkotóeszköz, az ügyességi- és memória játékok, vagy a meseszerkesztő) és a biztonságos használhatóság miatt a felnőttek is garantáltan lelkesedni fognak érte.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.