Életmód

22 ezer fontot fizettek Sir Isaac Newton lomtalanításkor előkerült művéért

Huszonkétezer fontért (8,6 millió forintért) cserélt gazdát Sir Isaac Newton angol tudós korszakalkotó, A természetfilozófia matematikai alapjai című műve első angolul megjelent kiadásának egy példánya.
A könyvpiac és a pandémia

A ritkaságnak számító két kötetre egy dél-walesi ház könyvespolcán bukkantak rá, amikor a tulajdonosok lomtalanításba kezdtek a koronavírus-járvány miatti lezárások alatt. Az aukciót bonyolító Dominic Winter Auctioneers munkatársa, Chris Albury „kis híján leesett a székről”, amikor rájött, hogy mit tart a kezében. „Nem a világ legjobb minőségű példánya, de teljes”–  mondta a cirencesteri aukciósház árverés-vezetője.

A könyvet egy New York-i licitáló vásárolta meg.

A két kötetes mű leütési árát előzetesen 15 ezer és 20 ezer font közé becsülték. A természetfilozófia matematikai alapjai című könyv – amely 1687-ben eredetileg latin nyelven jelent meg – tartalmazza a klasszikus mechanika alapjait adó mozgástörvényeket, valamint Isaac Newton gravitációs törvényét.
Albury szerint nehéz megmondani, hogy az 1729-es első angol nyelvű kiadásból hány példány maradhatott fent, de a kötetek egész biztosan ritkaságnak számítanak. „Természetesen egy nagy részüket intézmények őrzik, ezért nem gyakran bukkannak fel árveréseken” – jegyezte meg a szakember, aki azt is elmondta, hogy

a szerencsés eladó ugrált és a levegőbe bokszolt örömében,

amikor rájött, hogy megütötte a főnyereményt.
„Kétkötetes, és ha egy oldal is hiányzik belőle, akkor az egész mehet a kukába, ezért bejöttek hozzám, és negyven idegtépő percen át nézték, ahogy vizsgálódtam, míg végül becsuktam a második kötetet, és közöltem velük, hogy teljes, és 15 ezer fontot ér” – idézte fel Albury.

Forrás: MTI

Ha további jól sikerült aukciókról olvasnál:

118 millióért kelt el a Grease Sandyjének bőrszerkója

Nem várt összegért keltek el Diana hercegnő ruhái

Rekordáron kelt el a pornográfiával vádolt botránykönyv híres példánya

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top