nlc.hu
Életmód
Itt a magyar szinglitérkép, és tartogat meglepetéseket

Itt a magyar szinglitérkép, és tartogat meglepetéseket

A közhiedelem szerint harmincas, karrierista nők között van a legtöbb szingli. Pedig nem így van.

Maga a szingli elnevezés az 1970-es években jelent meg Európában. Eleinte nagyon pozitívan tekintettek a jelenségre, mert a függetlenséggel azonosították. Később aztán a kifejezés egyre negatívabbá vált.

Rövid Irén szociológus februárban döntött úgy, hogy utánajár a pontos számadatoknak és elkészíti Magyarország első szinglitérképét. A szakember szerint a szingli szó hallatán sokan a harmincas, karrierorientált városi egyedülálló nőkre gondolnak, holott a szinglik többsége férfi – derült ki a Fókusz riportjából.

Napjainkban Magyarországon több, mint 250 ezer egyedülálló él, 75 százalékuk 20 és 39 év közötti, ám folyamatosan nő a 40-49 év közötti szinglik száma is. Többségük a nagyvárosokban, vagyis Budapesten és a megyei jogú városokban él, és jellemzően magasan képzettek. Budapesten például minden negyedik 20-39 éves szingli, de sokan vannak Szegeden, Pécsett és Debrecenben is.

Foglalkozást tekintve a nőknél a bolti eladók, az irodai adminisztrátorok, pultosok és pénzügyi ügyintézők között van a legtöbb egyedülálló. A szingli férfiaknál a szoftverfejlesztők vezetnek, de sokan közülük rendszergazdák, kamionsofőrök és bolti eladók – derült ki Rövid Irén kutatásából.

Szingliségről bővebben:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top