Életmód

A koronavírus a tünetek megjelenése előtt 48 órával már fertőzhet

Müller Cecília fontos dologra hívta fel a figyelmet az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján.

A koronavírus a tünetek megjelenése előtt 48 órával már fertőzhet – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

Müller Cecília a higiéniás szabályok betartását kérte mindenkitől. Úgy fogalmazott: a bevezetett szabályok működnek, ha betartjuk azokat, tudjuk laposítani a járványgörbét, ami a koronavírus első hulláma alatt is cél volt. Felhívta a figyelmet a maszk helyes használatára, a távolságtartásra, és arra, hogy nagy felelősség hárul mindenkire. Fontos, hogy saját magunk, közösségünk és családunk egészségének megtartása érdekében ne lanyhuljon a figyelem – kérte az országos tisztifőorvos.

A koronavírus már a tünetek megjelenése előtt 2 nappal is fertőzhet

A Covid-19 már két nappal a tünetek első megjelenése előtt is fertőzhet (Fotó: Getty Images)

Csaknem száz rendőri intézkedés a hétvégén

A hétvégén 99 esetben intézkedtek a rendőrök a védelmi intézkedések megszegése miatt – mondta el a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a sajtótájékoztató során.

Kiss Róbert alezredes szerint 35 alkalommal azért indult intézkedés, mert a tömegközlekedési eszközön utazók nem vagy nem megfelelő módon viselték a maszkot, 64 esetben pedig azért, mert üzletben, vendéglátóhelyen vagy más közintézményben nem tartották be a védelmi intézkedéseket.

Az alezredes elmondta azt is, hogy hétfőn reggel 7 órakor a magyar-szlovák határon megnyílt a Cered és Tajti közötti átkelő, ahol naponta két alkalommal – reggel 7-9 óra között, valamint délután 16-18 óra között – biztosított a határátlépési lehetőség a kétoldalú személyforgalom számára.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy szombaton módosult a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet, eszerint a játékkaszinók és a kártyatermek területén 23 és 6 óra között az ott foglalkoztatottak, az üzemeltető képviselői, valamint a műszaki feladatokat ellátó személyek kivételével tilos tartózkodni.

További cikkeink a koronavírus-járvány témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top