nlc.hu
Életmód

Kétszer annyian halnak meg szájüregi daganatban, mint közlekedési balesetben

Kétszer annyian halnak meg szájüregi daganatban, mint közlekedési balesetben

Európában az első, a világon pedig a harmadik Magyarország a szájüregi daganatok gyakoriságát tekintve.
Többen halnak meg szájüregi rákban, mint közúti balesetben

Hazánkban évente mintegy 1500-an halnak meg a szájüregi daganat következtében, melynek hátterében a dohányzáson és az alkoholizmuson túl a HPV is állhat.

A fiúknak is vigyázni kell a HPV-vel!

Bár a betegség csökkenő tendenciát mutat: 2005-ben 3400, 2018-ban 3200 megbetegedést regisztráltak Magyarországon, azonban még így is évenkénti körülbelül 1500  a halálos áldozatok száma. Ez több mint a duplája a közlekedési balesetben elhunytaknak.

Dr. Mensch Károly, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Orális Diagnosztikai Tanszékének egyetemi tanársegédje szerint a szájüregi daganatos megbetegedések száma nem mérséklődik olyan ütemben, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás.  A betegség kialakulásának ugyanis az egyik fő oka human papilloma vírus (HPV).

Mind a férfiaknál, mind a nőknél már 40 éves kor előtt is előfordul a betegség, szexuális úton terjed, és a férfiaknál is komoly következményekkel járhat. Ezért is különösen fontos hogy a fiúknál is bevezetik a HPV elleni védőoltást, amitől azt remélik, hogy majd csökkenti  a szájüregi daganatos megbetegedések számát.

Ezekre a tünetekre figyelj!

sokáig fennálló rekedtség

nyelési nehézség, vér felköhögés

elhúzódó nyaki duzzanatok

a szájüregben lévő, hetekig vérző apró sebek

Fontos tudni, hogy a legtöbb szájüregi daganatos betegség súlyossá válása megelőzhető az évenkénti szűréssel, amely az állami fogászati rendelőkben díjmentes, és minden új páciensnél, illetve az évenkénti vizsgálatok esetén is elvégzi a szakember.

Mi történik ilyenkor, és miért fontos a megelőzés?

Hagyományos fogorvosi vizsgálatnál mindig ellenőrzik az ajkakat, a szájüreg és szájgarat nyálkahártyáját. A szűrés miatt azoknak is érdemes évente elmenniük fogorvoshoz, akiknek már nincs saját foguk és protézist hordanak. A daganat ugyanis nem a fogakat, hanem a nyálkahártyát támadja meg, a rákos elburjánzás a csontban, az erekben, valamint a nyaki nyirokcsomóban is feltűnhet.

A prevenció életet menthet, mert amíg áttét esetén az ötéves túlélés esélye 25-40 százalék, addig a kis kiterjedésű, áttét nélküli daganatoknál 75-80 százalék. 

Kiemelt kép: PixaBay

(Semmelweis Médiasarok)

Az egészség törékeny, figyeljünk rá!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top