Életmód

Így előzzük meg, hogy gyermekünknek visszérproblémája legyen

Sokan nem tudják, de a túlsúlyon vagy az öröklött hajlamon alapuló visszérbetegség gyerekeknél is kialakulhat. Szakértői segítséggel és a szülők közreműködésével a probléma azonban orvosolható - sőt megelőzhető.

A közhiedelemmel ellentétben a visszérproblémák nem a felnőttek privilégiuma, kialakulhat a gyerekeknél is – fiúknál, lányoknál egyaránt. Mivel azonban sok szülők ezt egyáltalán nem veszi számításba, a problémával éveken át nem foglalkoznak, idővel a probléma súlyosbodik. A legtöbb esetben öröklött hajlamon alapuló vagy a súlyproblémákból adódó visszérbetegségről van szó, és előfordul, hogy a visszérprobléma rejtve marad, vagyis a bőrfelületen nem jelenik meg semmiféle elváltozás – ugyanakkor az egyéb – enyhe és fájdalmas – tüneteket érdemes komolyan venni. Nehéz láb érzés, fájdalom, éjszakai lábgörcs, nyugtalan láb szindróma: a felnőttekhez hasonlóan a gyermekek is tapasztalhatnak ilyen tüneteket. Ha a gyermek nem kap időben segítséget, a tünetek súlyosbodhatnak.

kislány visszér

Fotó: Prfimedia

Amennyiben fennáll a probléma, a gyermekek általában ugyanazt a kezelést kapják, mint a felnőttek – ugyanakkor nem kell megvárni, hogy kialakuljon a baj, néhány preventív megoldással megelőzhetővé válik a visszér kialakulása.

Mi az a visszér? – Szervezetünkben az oxigéndús vért a szívből az artériák szállítják, míg az elhasznált vér a vénákon keresztül áramlik vissza. A lábainkban található vénák feladata nem könnyű, hiszen a gravitációval ellentétes irányba kell feljuttatni a vért a szív felé. Míg az artériákban az érfal izmai dolgoznak, a vénákban passzívan áramlik a vér: a véna falában lévő billentyűk akadályozzák meg a visszaáramlást. Amennyiben túlzott terhelés éri az érfalat, a billentyűk meggyengülhetnek, a vér elkezd visszafelé áramolni, az ér tágulnin kzed. Az így kitágult, többnyire a lábon megjelenő vénákat hívjuk visszérnek. Ezek amellett, hogy kellemetlen látványt nyújtanak, lábfeszülést, nehézségérzést, a láb fáradékonyságát, fájdalmat, viszketést, esetleg lábszárgörcsöt is okozhatnak.

Egészséges diéta, rendszeres mozgás

A visszér kialakulásának egyik leggyakoribb oka, hogy a vénákra túl nagy súly nehezedik a lábakban. Súlycsökkenéssel nemcsak a nyomás csökken, de a visszér kialakulásának esélye is. A rostban, egészséges zsírokban gazdag, sóban szegény ételek jótékony hatással vannak a szervezetre. A helyes étkezés kialakítása mellett a bőséges vízfogyasztásról sem szabad megfeledkezni, a megfelelő hidratálás az egészséges vérkeringés alapja.

Könnyű lábak

Figyeljünk rá, hogy gyermekünk ne üljön és ne álljon egyhuzamban túl sokat, gondoskodjunk róla, hogy rendszeresen, lehetőleg mindennap mozogjon. Az izmok és a vérkeringés stimulálása jelentősen csökkenti a visszér kialakulásának kockázatát. Tanítsuk meg gyermekünknek a sport szeretetét, ha már kicsi korában életének szerves része a mozgás, felnőttként sem mond majd le róla.

kisgyerek jóga

Fotó: Profimedia

Hideg-meleg

Amikor csak lehet, hagyjuk, hogy gyermekünk belelógassa a lábait egy hideg tóba vagy folyóba, vigyük gyakran úszodába, és ha elég bátor hozzá, óvatosan tanítsuk meg neki az esti fürdés során a lábak hideg-meleg váltós zuhanyzását, a hideg ugyanis összehúzza, a meleg víz tágítja az ereket, amitől rugalmasabb és ellenállóbb lesz a véna.

Lábakat a szív fölé!

A gyertyaállás, a kézenállás, a fejenállás az egyik leghatékonyabb gyógymód a visszerek kezelésére, ha ugyanis a lábak a szív fölé kerülnek, a nehézségi erőt nem kell leküzdenie a vénáknak. Tanítsuk meg gyermekünknek, hogyan tudja helyesen és biztonságosan elvégezni ezeket a fordított gyakorlatokat. Sok felnőtt nem hinné, de a jógát a gyerekek is szeretik, az ászanák pedig nemcsak a vénáknak kedveznek, de a legmélyebb izmokat is nyújtják, tonizálják, márpedig az izommunka az egészséges vénák, a könnyű lábak alapja.

Ne legyen szűk a ruha! 

Ügyeljünk rá, hogy gyermekünk ne viseljen olyan ruhaneműt – zoknit, nadrágot -, ami akadályozhatja a véráramlást.

Olvass tovább!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top