nlc.hu
Életmód

Szilveszterkor egyedül

Egyszemélyes szilveszter: hogyan lehet a kanapén is boldog az újév?

Egyedül szilveszterezel? Van, aki szerint a legjobb szilveszteri társaság az, akit a tükörben lát: saját maga. De mire kell figyelni akkor, ha az egyszemélyes szilveszterben még nincs tapasztalatod?

Idén a nagy szilveszteri bulik elmaradnak, így a legtöbben otthon köszöntjük az újévet. Persze, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy szál magunkban töltjük az óév utolsó napját, de mi van akkor, ha egyedül leszünk, barátok és családtagok nélkül? Pszichológus mondja el, hogyan lehet teljes a szilvesztered egyedül is.

Otthon, édes otthon

Vannak – és az utóbbi években egyre többen –, akik kifejezetten élvezik, ha ilyenkor otthon lehetnek, és társaságra sem vágynak. Ha számodra a szilveszter buli helyett egyet jelent egy kiadós alvással, jó eséllyel az idei év végi korlátozások sem viselnek meg. Kéri Andrea, pszichológus szerint azonban fontos megkülönböztetni az önként vállalt egyedüllétet a kényszer szülte magánytól:

„Különbséget kell tenni az önként vállalt és a kényszer szülte egyedüllét között. Néha mindenkinek szüksége van arra, hogy kicsit visszavonuljon, rendszerezze a dolgait és mérlegelje azt, hogy mi az, amin változtatni szeretne. Amikor egyedül vagyunk, megtapasztalhatjuk, hogy egyedül is megy, nem kell alkalmazkodni másokhoz, nyíltan felvállalhatjuk érzéseinket, véleményünket. Ez a fajta egyedüllét azt jelenti, hogy jól vagyunk önmagunkkal.”

Szilveszter a kanapén

Jó eséllyel idén a szilveszteri műsorok nézettségi rekordokat döntenek, hiszen idén a „hol szilveszterezel” kérdésre maximum azt válaszolhatjuk, hogy a nappaliban, de persze, dönthetünk a hálószoba mellett is.

Tény, hogy az utóbbi években egyre többen választottuk az otthonunkat az újév köszöntésére a szilveszteri fergeteg bulik helyett. De ha eddig te is házibulikban, nagyobb családi, baráti körben kiáltottad a nagyvilágba, hogy BÚÉK, akkor az idei év vége több szempontból is próbára tehet. Vagyis lesznek, akik számára szinte észrevehetetlenek lesznek a korlátozások, amíg mások nehezebben törődnek bele.

Otthon szilveszterkor

Otthon szilveszterkor: egyedül is lehet kellemes az újéved (Fotó: Getty Images)

Ha az utóbbi tábort erősíted, akkor ahelyett, hogy frusztrálnád magad, inkább arra összpontosíts, hogy a lehetőségekhez képest hogyan teheted élvezhetővé a szilvesztert. A pszichológus szerint az idei év végét a legtöbben másként élhetjük majd meg, mint eddig:

„Ez az év sok változást hozott, sokan átértékeltük az életünket, és a körülmények miatt év végére talán egyikünk sem az az ember, aki 2020 elején volt. A tapasztalatok alapján rendszerint a befelé forduló (introvertált) személyiségtípusok töltik otthon a szilvesztert, idén azonban ez másként lesz: sokan elővigyázatosságból, inkább egyedül vagy szűk körben köszöntik majd az újévet. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy mindenki úgy fejezze be 2020-at, hogy reménytelve tudja elkezdeni az újévet.”

Timi azok közé tartozik, akik szeretnek egyedül szilveszterezni, évek óta egyedül tölti az óév utolsó napját, amit nagyon élvez:

„Az első egyedül töltött szilveszteremtől valójában féltem, mert nem az én döntésem volt, hanem a körülmények hozták így. December 30-án szabályosan szorongtam, hogy másnap egyedül leszek, de utólag beigazolódott az, amit már sokszor hallottam: amikor egy jövőbeli dolgon gondolkozunk, sokkal sötétebben láthatjuk, mint amilyen az majd a valóságban lesz. Nálam is így történt: az első egyszemélyes szilveszterem annyira jól sikerült, hogy megfogadtam, a következő évben is hasonló murit csapok.

Az óév utolsó napján sokáig aludtam, főzőcskéztem, elkészítettem a kedvenc sütimet, majd elkezdtem nézni a kedvenc sorozatomat. Közben a barátaimmal cseteltem, így pláne nem éreztem magam egyedül. Este aztán engedtem egy habos fürdőt, gyertyákkal, borral, ahogy azt kell. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy az éjfélt ébren meg tudtam várni, de másnap szuper érzés volt kipihenten, macskajaj nélkül ébredni.”

újév szilveszter depresszió szilveszter egyedül magány

Az egyedüllét nem azt jelenti, hogy magányos vagy (Fotó: getty images)

Szilveszter egyedül, de nem magányosan

Ha egyedül töltöd a szilvesztert, és minden praktika ellenére magányosnak érzed magad, akkor különösen fontos, hogy ne szégyelld, ne félj megosztani azt, ami benned zajlik! Mondd el a barátaidnak, ismerőseidnek, családtagjaidnak, és tervezzetek közös online szilveszterezést. Már az is rengeteget segíthet, ha egyszerűen bekapcsolva hagyjátok a kamerát, közösen néztek egy-egy műsort, és élő egyenesben kommentelitek. Koccintsatok online, játszatok online társasjátékokat! A pszichológus a következő tanácsokat adja:

„Gondoljunk arra, hogy a szilveszter is csak egy nap. Próbáljuk megtervezni a napunkat, beosztani az időt, kényeztessük magunkat, hiszen a lényeg az, hogy érezzük magunkat jól ezen a napon (is). Ne felejtkezzünk meg arról, hogy az egyedüllét lehet felszabadító is: magunkba mélyülhetünk, bátran kialakíthatjuk a dolgokról a saját véleményünket anélkül, hogy moderálnunk kellene magunkat a társaságunk miatt.

De manapság aki egyedül van, annak sem kell feltétlenül magányosnak lenni, hiszen csetelhet, beszélhet a barátaival videócseten, online játékkal töltheti idejét, vagyis csak fizikailag van egyedül. Tökéletes idő ez arra is, hogy az elmaradt dolgainkat rendezzük: tegyük hasznossá magunkat, szelektáljunk, dobjunk ki mindent, ami már nem kell, vagy merüljünk el egy kreatív tevékenységben.

Az analitikus személyiségűek mérleget is készíthetnek. Listázhatják, hogy mi az, amit változtatnának az új évben, mit szeretnének elérni. De azt is fontos összegeznünk, hogy mi mindent értünk már el ebben az évben. A pozitív dolgok listája nagyon jó önerősítő gyakorlat, remek motiváló forrás. Szilveszterkor bármit olyasmi tökéletes elfoglaltságot jelenthet, amiben kiteljesedhetünk, ellazulhatunk és feltöltődhetünk az következő évre.”

Boldog újév:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top