nlc.hu
Életmód

Európai oltási igazolvány

Jön az uniós oltási igazolvány, a hónap végéig megállapodhatnak a vakcinaútlevélről

Az uniós bizottság a hónap végéig szeretné megkötni a megállapodást a tagállamokkal a vakcinaútlevél bevezetéséről.
Tömegével érkezik a vakcina Magyarországra

Az Európai Unió tagállamainak fel kell gyorsítaniuk a koronavírus elleni oltást, a járvány visszaszorítása érdekében márciusig a 80 év felettiek, valamint az egészségügyi és a szociális szektorban dolgozók legalább 80 százalékát, nyárig pedig a felnőtt lakosság legalább 70 százalékát be kell oltaniuk – közölte Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos Brüsszelben kedden.

Az uniós biztos elmondta, hogy az uniós bizottság, a tagállamok és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még szorosabban fog együttműködni a gyógyszergyártó vállalatokkal annak érdekében, hogy a teljes mértékben biztosítsa az EU oltóanyagellátását.

Emellett a bizottság megbeszélést kezd a tagállamokkal egy, a hónap végéig megkötni kívánt megállapodásról az oltási igazolvány, vagy más néven vakcinaútlevél bevezetéséről. Az uniós bizottság el kívánja érni, hogy a tagállamok által kiállított oltási könyveket elfogadják az uniós egészségügyi rendszerek mindegyikében, és használhatók legyenek az EU-n kívül is.

Sztella Kiriakídisz, az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa a sajtótájékoztatón közölte: a tagállamoknak frissíteniük kell vizsgálati és tesztelési stratégiáikat az új vírusmutációk azonosítása érdekében, továbbá ki kell terjeszteniük a gyors antigéntesztek alkalmazását.

Elmondta, az Európai Bizottság mechanizmust hoz létre az oltásokhoz való hozzáférés biztosítására a tagországok és a partnerországok részére. Az EU lehetővé kívánja tenni, hogy az oltási stratégiája révén biztosított 2,3 milliárd adag vakcina megosztható legyen a partnerországokkal, különös figyelemmel a Nyugat-Balkánra, a keleti és déli szomszédság, valamint Afrika országaira.

(MTI)

(Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor)

Így állunk most az oltással:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top