Újfajta felhasználását találták ki Észtországban a kidobott karácsonyfáknak: a Saaremaa szigetén lévő, üdítőital-gyártó családi cég fenyő ízesítésű tonikot készít a karácsonyfák ágaiból – számolt be az Euronews.
A tűleveleket ledarálják, kardámommal és citromhéjjal ízesítik, a végeredmény pedig egy különleges, édes-keserű ízű ital.
A cég először 3 évvel ezelőtt készített tonikot a település városházája előtt felállított karácsonyfából. Utána Észtország más városából is hoztak fát. Most már a finn főváros, Helsinki és a lett üdülőfalu, Jurmala hivatalos fenyőfája is hozzájuk kerül. Egy nagyméretű fenyőfából mintegy tízezer liter üdítő készülhet.
Így készül üdítőital a karácsonyfából:
A fenyőt egyébként évszázadok óta felhasználják az északi országokban, ugyanis ásványokban és vitaminokban gazdag, magas a C és D-vitamin tartalma.