nlc.hu
Életmód

Latifa dubaji hercegnő fogvatartása

Fogva tartja lányát a dubaji uralkodó, mégsem történik semmi – Latifa hercegnő szomorú története

Jó pár hónapja nem érik el az ismerősök Latifa hercegnőt, aki legutóbb videóüzenetben kért segítséget, mert apja bebörtönözte.

Hatalmas plázák, pezsgő éjszakai élet (szigorúan zárt térben) és gyönyörű természeti adottságok. Dubaj fő bevételi forrása a turizmus és üzleti turizmus a Burdzs Kalifával, a Pálma-szigetekkel és a horrorisztikusan borsos bérleti költségű ingatlanokkal.

A „puha” arab emirátusba tömegével érkeznek az üzletemberek, a tehetősek és az influenszerek, hogy egy-egy jól sikerült fotót posztolhassanak, ahogy a luxusban fürdőznek. Dubaj látszólagos nyitottsága és nyugatiassága azonban újra megkérdőjeleződött, amikor a BBC nyilvánosságra hozott több olyan videót, amiben az uralkodó, Mohammed Bin Rásid Ál Maktúm egyik lánya segítséget kér.

A 35 éves Latifa bin Mohammed Ál Maktúmról már több hónapja nem hallott senki. Legjobb barátnőjével, Tiina Jauhiainennel mobilon tartotta a kapcsolatot azóta, hogy 2018-as szökési kísérlete miatt az apja foglyul ejtette.

A szökés

Tiina és Latifa 2018 februárjában az Indiai-óceánon, egy jachton voltak, amivel megpróbálták Latifát megszöktetni Dubajból. A kísérlet előtt a hercegnő videóban mesélte el, mi vezetett odáig, hogy nem látott más kiutat, mint a szökést. Hogy nem vezethet autót és nem utazhat, nem hagyhatja el Dubajt egyedül. „2000 óta nem hagytam el az országot. Kértem, hadd utazhassak, tanulhassak, hadd csináljak valami normálisat. Nem hagyják. El kell mennem innen.”

Tiina segítségével el is indultak. Latifa útleveléhez nem jutottak hozzá, a „rebellis hercegnőt” folyamatos megfigyelés alatt tartották, így aztán trükkösen kellett elindulniuk Ománba. Órákon át hánykolódtak jet-skin és csónakkal a nemzetközi vizek felé, ahol elérték a jachtot, amivel elvileg a szabadság felé utazhattak volna.

Princess Latifa before her capture and with her friend Tiina Jauhiainen. See SWNS story SWNNprincess. Dubai's missing princess was taunted by her guards who gave her a stopwatch to countdown her time in captivity and told her she would be imprisoned for another year. Princess Latifa, who was reportedly abducted two years ago, said she was told by a female guard she could be held in the villa complex she is being kept captive for another 12 months. Friends of the 35-year-old say she is being imprisoned in Dubai by the powerful ruler of the emirate - her father, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum. In text messages she sent from her villa prison she also revealed her captors cruelly gave her a stopwatch to countdown her time under 'house arrest'.,Image: 592730155, License: Rights-managed, Restrictions: This image hereby disclosed to your organisation is so disclosed on the condition that your organisation will take all steps necessary to ensure that any identifiable personal data is processed in full compliance with the Data Protection Act 2018follow us on twitter - @swnsbrowse our website - swns.comemail pix@swns.com, Model Release: no

Latifa hercegnő és barátnője, Tiina (Fotó: SWNS/Profimedia)

A terv az volt, hogy átszelik az Indiai-óceánt, majd Latifa az Egyesült Államokba repül, ahol politikai menedékjogért folyamodik. Nyolc nappal az indulás után, ahogy már épp India partjaihoz közeledtek, fegyveres férfiak lepték el a jachtot.  A hercegnő apjának emberei. Latifa és Tiina a hajó gyomrában lévő mosdóba zárkóztak addig, amíg a füstbombák a felszínre nem kényszerítették őket.

Latifa könyörgött a fegyvereseknek, hogy ne vigyék vissza az Emirátusokba. Tiina ekkor látta utoljára a barátnőjét. Két hétig maga is egy dubaji börtönbe került, majd elengedték. Ekkor fordult a sajtóhoz és az ENSZ-hez, hogy elmondja, mi történt a hercegnővel és segítséget kérjen.

Tiina 2019-ig nem hallott semmit a barátnőjéről, majd finnországi tartózkodása alatt kapott egy üzenetet egy ismeretlen számról. Mint később kiderült, Latifa állt a vonal másik végén és végre tudtak beszélni. Hogy honnan szerezte a mobilt, nem tudni, de elkezdett vele videókat felvenni magáról, amiket eljuttatott a barátnőjéhez.

„Nem tudom, meddig bírom még ezt”

2021-ben a BBC is megszerezte az elég rossz minőségű felvételeket, amiket Latifa készített. „Egy villában vagyok, amit igazából börtönné alakítottak át. A videót a vécében tudom felvenni, ez az egyetlen hely, ahol van zár az ajtón. Egyetlen ablak sem nyitható. Öt rendőr áll kint, két rendőrnő pedig folyamatosan bent van velem a házban. Levegőzni sem mehetek ki. Mindennap aggódom a biztonságomért. Megfenyegettek, hogy egész életemet börtönben fogom tölteni és soha többé nem látom majd a napot. Nem tudom, meddig bírom még ezt az egész helyzetet” – mondja az egyik felvételen.

Latifa 2018-as hazatoloncolásakor az Egyesült Arab Emírségek komoly nyomás alá került. Az ENSZ követelte, hogy a sejk mutasson bizonyítékot arról, hogy a hercegnő életben van, ellenkező esetben a nyilvánossághoz fordulnak azzal, hogy Latifa, mint eltűnt személy, talán gyilkosság áldozata lett.

A sejk végül engedelmeskedett, de nem akárhogy, hanem egy piszkos tervet kieszelve.

A BBC beszámolója szerint az uralkodó Latifához küldte mostohaanyját, Haya hercegnőt.  Mohammed Bin Rásid Ál Maktúm felesége elmondta a hercegnőnek, hogy együtt fognak ebédelni egy vendéggel. Ez egy teszt lesz, és ha normálisan viselkedik, pár napon belül szabadon engedik.

Arról már nem tett neki említést, hogy a látogató nem más, mint Haya hercegnő jó barátnője, az ENSZ egykori magas beosztású tisztviselője, Mary Robinson.

2018 decemberében Robinson meg is érkezett Dubajba, ahol, a látogatás előtt Haya hercegnő és a sejk hivatalnokai beszámoltak neki Latifa „orvosi állapotáról”. Innentől kezdve elterjedt a hír, hogy Latifa mániás depresszióban szenved, ezért könnyen kihasználható és nem mellesleg szörnyen traumatizálták a nemrég történt események. Hazatoloncolása pedig valójában „mentési akció” volt. A fogva tartott hercegnő erről mit sem tudott, ahogyan arról sem, hogy Robinson egykor az ENSZ-ben dolgozott. Próbált kedvesen viselkedni, reménykedett, hogy szabadon engedik.

Nem így történt. Mary Robinson távozott és a helyzet változatlan maradt.

Mary Robinson nemrég elképesztő választ adott a BBC-nek arról, miért is nem beszélgetett kettesben a hercegnővel:

Nem tudtam, hogyan kell beszélni valakivel, aki bipoláris. Nem akartam vele beszélni, hogy növeljem a traumát egy kellemes ebéd felett.

A család azonban elérte, amit akart: Robinson lefotózta Latifát, amit később megkapott az ENSZ is és ezzel a bizonyítékot, hogy életben van.

Last public appearance of Sheikha Latifa bint Mohammed al Maktoum seen at a lunch with former Irish President Mary Robinson on December 24, 2018, in Dubai, United Arab Emirates. Videos released by the British Broadcasting Channel (BBC) have revealed that Sheikha Latifa bin Mohammed Al Maktoum, who escape attempt from the United Arab Emirates three years ago failed, is being held captive by her father. In the report, Princess Latifa, the daughter of Dubai's ruler Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, alleged kidnapping and claimed she is being kept hostage by her father in a villa converted to a jail, bereft of any medical aid.,Image: 591999851, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Latifa és Mary Robinson, az ENSZ egykori tisztviselője vendégségben a családnál (Fotó: Profimedia)

Egyébként nem Latifa az egyetlen a sejk 25 gyermeke közül, aki megpróbált megszökni az országból. Idősebb lányát, Shamsát 2001-ben Cambridge-ben az utcáról vonszolták el az apja emberei. Shamsa azóta is fogságban van.

A történetben egyébként akad még egy csavar. Haya hercegnő ugyanis nem sokkal Robinson látogatása után két gyerekével az Egyesült Királyságba menekült férje elől. Újra felhívta Robinsont és elárulta neki, fél a sejktől, mert, ahogy Latifa felől érdeklődött, egyre bántalmazóbb lett vele.

Mohammed bin Rashid Ál Maktúm felesége ügyében úgy döntött, nem a katonáit, hanem a jogi utat alkalmazza, ha már két kiskorú van vele és a bírósághoz fordult. Kevés sikerrel, ugyanis a tárgyalás arra futott ki, hogy kimondták, Shamsát és Latifát is elrabolták és akaratuk ellenére fogva tartják azóta is.

És hogy mi történt ezután? Semmi. Ellenben minden bizonnyal megtalálták Latifa telefonját és elvették tőle, ugyanis Tiina hónapok óta nem tud vele kapcsolatba lépni.

Undated photo of Sheikha Latifa bint Mohammed al Maktoum, in Dubai, United Arab Emirates. Videos released by the British Broadcasting Channel (BBC) have revealed that Sheikha Latifa bin Mohammed Al Maktoum, who escape attempt from the United Arab Emirates three years ago failed, is being held captive by her father. In the report, Princess Latifa, the daughter of Dubai's ruler Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, alleged kidnapping and claimed she is being kept hostage by her father in a villa converted to a jail, bereft of any medical aid.,Image: 591999841, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Sheikha Latifa bint Mohammed al Maktoum (Fotó: Profimedia)

Ami a sejket illeti

Mohammed bin Rashid Ál Maktúm az üzleti vizionárius, progresszív vezető, lovas és költő szerepében tetszeleg, miközben a már említett rémtettek, amiket bíróság is igazolt, egy teljesen más képet festenek róla.

Kemény élete volt neki is, gyerekkorában rengeteg időt töltött a sivatagban, ahol egy törzsi vezető skorpiókat tett az ágyába, hogy a csípésekkel és megpróbáltatásokkal felkészítse a túlélésre. Ő legalább is ezzel magyarázza, hogy a mai napig immunis a skorpióméregre. „Nem minden gonosz, ami fáj. Néha a fájdalom tanít és megvéd minket” – írta.

Ez a fenti történet az egyik mítosz, ami körüllengi a férfit, aki felszabadította a brit uralom alól a fejletlen tengerparti várost – ahol ő maga sem kórházban született, mert nem volt – és alakította át az Iránnal és Indiával folytatott kereskedelemmel metropolisszá, beltéri sípályával, luxusszállodákkal és a világ legmagasabb épületeivel.

Mohammed bin Rashid Ál Maktúm a világ egyik leggazdagabb uralkodója, vagyonát négy milliárd dollárra teszik. Életéről az anekdotán kívül azonban keveset tudni, a sejk nem beszél nyilvánosan. Mindez annak ellenére, hogy három életrajzi könyvet is írt, számos verseskötete jelent meg és 2017-ben még egy életvezetési tanácsadókat is megszégyenítő önsegítő könyve is nyomtatásba került.

RIYADH, SAUDI ARABIA - DECEMBER 10: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "BANDAR ALGALOUD / SAUDI KINGDOM COUNCIL / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Emir of Dubai Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum makes a speech during the 40th Gulf Cooperation Council (GCC) annual summit in Riyadh, Saudi Arabia on December 10, 2019. Bandar Algaloud / Saudi Kingdom Council / Handout / Anadolu Agency (Photo by Bandar Algaloud / Saudi Kingdom / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Mohammed bin Rashid Ál Maktúm (Fotó: Bandar Algaloud/Saudi Kingdom/Anadolu Agency via AFP)

Cambridge-ben tanult 1966-ban, de arról az időszakról is inkább csak kulináris és egyéb kulturális szinten tesz említést visszaemlékezéseiben. Amikor Dubaj a környező emírségekkel megalkotta az Egyesült Arab Emírségeket, a fiatal – akkor herceg – lelkesen szervezte meg az ország első honvédelmi minisztériumát. A légi közlekedés megszállottja volt és tanácsadói véleményével szembemenve a világ egyik legforgalmasabb légikikötőjét álmodta meg, ezzel pedig a turizmus fellendülésének alapjait is lefektette.

A könyvében Latifa édesanyjának, akit szintén Latifának hívtak, számos fejezetet szentel, mint első és igaz szerelmének, a szívének és lelkének, a világ legcsodálatosabb teremtésének, akinek 1983-ban bekövetkezett halála tönkretette.

Latifához képest a sejk többi felesége épphogy csak említést kap a könyvekben. Legfiatalabb felesége, a már említett Haya hercegnő pedig egy erős célzással lett „gazdagabb” a legutóbbi, 2019-ben publikált memoárjában. Az uralkodó ebben azt írja: „Az emberi skorpiók a Földet pletykásként és összeesküvőként járják, kapcsolatokat tönkretéve és maguk alá temetve a közösségek és csoportok szellemét. Sivatagi skorpiókkal aludni néha könnyebb, mint emberi skorpiókkal.”

Még több uralkodói történet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top