nlc.hu
Életmód

Washingtonban nem büntetik a varázsgomba fogyasztókat

Washington dekriminalizálta a varázsgombákat

Az egyik legjobb orvosi egyetem már kutatja is a pszichedelikumok alkalmazási lehetőségeit.

Ezen a héten kedden déli 12 órakor életbe lépett Washington D.C.-ben a tavaly megszavazott Entheogenic Plant and Fungus Policy Act of 2020 nevet viselő törvény, amely, ha nem is legalizálja, de voltaképpen dekriminalizálja a természetes pszichedelikumok, például az úgynevezett „varázsgombák” fogyasztását – írja a BoingBoing. Ez azt jelenti, hogy az amerikai fővárosban a hatóságok a legalacsonyabb prioritással kezelik majd az ilyen jellegű ügyeket.

A dekriminalizációs törvényért egy Melissa Lavasani nevű nő indított kampányt, aki olyan mentális problémákat kezelt magán sikeresen a varázsgombák segítségével, mint a szorongás, a súlyos depresszió, pánikrohamok, sőt öngyilkossági késztetések.

A kampány során aláírásgyűjtést is végeztek, ami a koronavírus-világjárvány miatt, ha nehézkesen is, de végül sikeresnek bizonyult.

Washingtonban dekriminalizálták a pszichedelikus gombákat

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Lavasani ezt követően megalapította a Plant Medicine Coalition nevű szervezetet, amely hétfőn bejelentette, hogy ösztöndíjakat ajánl fel olyan szervezeteknek, amelyek oktatással és képzéssel segítik a természetes pszichedelikumok alkalmazását.

A lap rámutat, hogy a varázsgombákban található hatóanyagokat már korábban sikerrel alkalmazták depresszió, szorongás, poszttraumás stressz és más hasonló tünetegyüttesek kezelésére, sőt, a nívós Johns Hopkins University tavaly szeptemberben megnyitotta a pszichedelikumokat vizsgáló Center for Psychedelic and Consciousness Research nevű kutatóintézetét.

Ezzel érdekes helyzet állt elő Washingtonban, a varázsgombák ugyanis szövetségi szinten továbbra is illegálisnak számítanak, így egy kellően elszánt rendőr vagy FBI-ügynök továbbra is meg tudná oldani az érintettek büntetését. Ehelyett azonban szerencsére a törvény megszavazása óta egyetlen hasonló rendőri akcióra sem került sor Washington környékén, a helyiek pedig – a BoingBoing értesülései szerint – arról számoltak be, hogy a városban nyíltan adják-veszik a varázsgombákat.

Még több gomba az nlc-n (nem csak „olyanok”):

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top