nlc.hu
Életmód

Helen Blanchard, a cikk-cakk varrógép feltalálója

Ceruzahegyezőt és varrógépet is feltalált az nincstelen nő, akiből aztán dúsgazdag asszony lett

Helen Blanchard huszonéves volt, amikor édesapja vállalkozásai tönkrementek, majd a családfő elhunyt. A fiatal nő találmányok fejlesztésébe kezdett és visszaszerezte az elvesztett vagyont.

Helen Blanchard 1840-ben, Portlandben született egy igen tehetős, hatgyermekes családba. Édesapja, Nathaniel Blanchard hajótulajdonos és üzletember volt. Már egészen korán megmutatkozott, hogy Helen rendkívül találékony gondolkodásmóddal van megáldva, ugyanakkor műszaki tanulmányokat nem folytatott.

1866-ban az üzleti krízis következtében édesapja vállalkozásai bedőltek, a család rengeteg pénzt, végül pedig a birtokát is elveszítette. A családfő nem sokkal ezután meghalt, szeretteinek pedig komoly anyagi nehézségekkel kellett szembenézniük. Helen ekkor  Bostonba költözött és egy új típusú varrógép kifejlesztésébe kezdett. 1873-ban szabadalmaztatta a cikk-cakk varrógépet, mely a korábbi masinákhoz képest jobban lezárta a varrás szélét, ezáltal pedig strapabíróbbá tette a ruházatot. Két évvel később egy újabb fejlesztéssel állt elő: egy kötött ruházat készítését megkönnyítő varrógéppel.

Helen Blanchard

Helen Blanchard (Forrás: Wikimedia Commons)

1881-ben Philadelphiába tette át székhelyét és az egyik testvérével közösen megalapította saját cégét, a Blanchard Overseam Machine Companyt, melyen keresztül találmányait értékesítette. Az ezt követő években további találmányokon dolgozott, előrukkolt például egy kalapvarró géppel, illetve egy innovatív ceruzahegyezővel is.

A vállalkozása jelentős nyereségeket termelt, az évszázad végére Blanchard újra meggazdagodott, annyira, hogy a családja egykori elvesztett birtokát is vissza tudta vásárolni, ahová 1901-ben vissza is költözött.

Egészen 76 éves koráig újabb és újabb találmányokon dolgozott, élete során összesen 28 szabadalmat jegyeztetett be, ebből 22 valamilyen varráshoz kapcsolódó újítás volt. 1916-ban stroke-ot kapott, végül 1922-ben hunyt el. Portlandben helyezték örök nyugalomra.

2006-ban beiktatták a Feltaláló Hírességek Csarnokába.

Még több női feltaláló

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top