nlc.hu
Szabadidő

Bette Nesminth Graham, a hibajavító festék feltalálója

Egyedülálló anyából vált multimilliomos vállalkozóvá Bette Nesminth Graham, a hibajavító festék feltalálója

Bette Nesmith Graham az ötevenes évek elején a saját konyhájában kezdte gyártani a hibajavító festéket, két évtizeddel később a termékből már 25 millió üveggel készült évente...

Bette Nesmith Graham 1924-ben, Bette Clair McMurray-ként született Dallasban. Érettségi után nem sokkal feleségül ment egy Warren Audrey Nesmith nevű férfihoz. 1942-ben, míg a férje a tengerentúlon harcolt a második világháborúban, megszületett a fiuk, Robert Michael Nesmith. Bár a férj visszatért a frontról, a házasságuk megromlott és 1946-ban elváltak. 1950-ben Bette édesapja meghalt, ő pedig megörökölte a férfi dallasi házát, ahová édesanyjával, nővérével és fiával be is költöztek. Egyedülálló anyaként munkát kellett vállalnia, hogy el tudja tartani a családját: a Texas Banknál helyezkedett el, ahol alig egy év után megkapta az ügyvezető titkári posztot, vagyis a legmagasabb pozíciót, ami a vállalatnál akkoriban egy nő számára elérhető volt. Mindemellett a művészetekhez is volt tehetsége és némi extra juttatásért ő volt az, aki a karácsonyi ünnepek előtt kifestette a bank ablakait.

Folyékony papír

A banknál ekkoriban már elektromos írógépeket használtak, azonban a hibák, elütések rengeteg problémát és pluszmunkát jelentettek neki és kollégáinak. Grahamnak azonban eszébe jutott a megoldás: az ablakok díszítéséhez használt fehér temperával festette át az elütéseket, így nem kellett a teljes oldalt újragépelni. A festéket a fia kémiatanárával közösen fejlesztette tovább, hogy gyorsabban száradjon, a konyhai habverőjével keverte és körömlakkos üvegekbe töltötte, hogy az íróasztalán tarthassa, anélkül, hogy az a főnökeinek feltűnne. Bár a felettesei így is megrótták olykor a hibajavító használatáért, a munkatársai közül egyre többen fordultak hozzá, hogy segítsen kijavítani egy-egy elgépelést.

Bette Nesminth Graham

Bette Nesminth Graham és találmánya, a hibajavító festék (Forrás: Wikipedia)

1956-ban szerette volna piacra dobni a hibajavító festéket, azonban a 400 dolláros szabadalmi díjat nem engedhette meg magának. Otthon, tinédzser fia és barátai segítségével gyártotta a Mistake Out névre keresztelt terméket és hétvégente maga járta a potenciális viszonteladókat, akiknek igyekezett értékesíteni azt. 1958-ban aztán kirúgták a munkahelyéről, ekkor saját céget alapított és szabadalmaztatta a találmányát, melynek a nevét Liquid Paperre, vagyis folyékony papírra változtatta. A gyártás az ezt követő években továbbra is a konyhájában, később a garázsában, majd azt is kinőve a háza udvarán e célra felhúzott épületben zajlott. 1962-ben újra férjhez ment: házastársa, Robert Graham is beszállt a cég működtetésébe. 1975-ben váltak el.

A Liquid Paper az évek folyamán egyre sikeresebbé vált, így a gyár előbb egy négyszobás házba, majd egy dallasi gyárépületbe költözött, 1968-ban pedig létrejött a cég első automatizált üzeme. A hetvenes évek második felére a vállalkozás már mintegy 200 alkalmazottat foglalkoztatott és évente 25 millió üveggel gyártottak a hibajavító festékből. Bette Nesmith Graham 1979-ben 47.5 millió dollárért adta el a vállalatot a Gillette Corporationnek.

Immár multimilliomosként két, máig is létező alapítványt is létrehozott: a Gihon Alapítvány a nők művészeti életben való érvényesüléséhez nyújt pénzügyi támogatást, míg a Bette Clair McMurray Alapítvány az üzleti szférában érvényesülni kívánó nőket segíti.

„A legtöbb férfi tudatlan. Nem igazán értik. A nőknek már csak ezért is elszántaknak kell lenniük. Nem szabad beletörődnünk” – nyilatkozta 1977-ben egy üzleti magazinnak, amikor arról kérdezték, miért hozta létre az alapítványait.

Bette Nesmith Graham 1980-ban agyvérzést kapott és mindössze 56 évesen elhunyt. A vagyonát a fia, a zenész-színész Michael Nesmith örökölte, aki továbbvitte édesanyja szellemiségét és megkezdett projektjeit.

via

Még több női feltaláló

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top