Életmód
Szponzorált tartalom

Nem eszel semmit, mégsem fogysz? Ezért! (X)

Itt a nyár, az idei bikiniformára már nem érdemes benevezni, ha eddig nem készültél, de ettől függetlenül az ideális testsúlyra egész évben jó, ha odafigyelünk. Sokak csak a külcsín és a közösségi médiában sugallt elvárások miatt görcsölnek rá az álomalakra, pedig ez a legrosszabb motiváció. Az első helyen az egészség kellene, hogy álljon. És ha már egészség, a koplalás és a villámdiéták sem tartoznak a megfelelő fogyási praktikák közé, nem tartósak, sőt gyakran semmilyen eredményre nem vezetnek.

Fogyni szeretnél? Egyszerű a képlet

Az emberi szervezet tökéletes gépezet, és viszonylag egyszerű szabályok szerint működik. A szabályokat persze át lehet hágni, de attól még a testünk nem fog másként reagálni, mint azt evolúciósan „megtanulta”, és ami neki a legjobb.

A test működéséhez, a létünk fenntartásához energiára van szükség. Ezt alapesetben szénhidrátból nyerjük, de képes a test zsír üzemmódban is működni. Ez az ún ketózis, amikor mind az agy, mind a szervek és sejtek ketonokból nyerik az energiát. Ez egy adaptáció a környezet változásaihoz, és például az északi népek, eszkimók, indiánok manapság is így működnek, mivel nincs elegendő szénhidrát a környezetükben. Ők fehérjéből és zsírból tartják fenn anyagcseréjüket, és nincs szükségük fogyókúrára! Ilyenkor ugyanis a zsírégetés állandó mechanizmusa a testnek.

Nem eszel semmit, mégsem fogysz? Ezért! (X)Ha túl sok az energiát fedező tápanyagbevitel, vagyis túltoljuk a szénhidrátot, és nem mozgunk eleget mellette, nem használjuk fel, akkor a szervezet szépen elemeire bontja a cukrokat, majd elraktározza zsírszövetként – létrejön a hízás, majd az elhízás. Az elhízás az esztétikum mellett sokkal inkább gond egészségügyi szempontból, mivel a legtöbb civilizációs betegség (magas vérnyomás, cukorbetegség, daganatos elváltozások, depresszió, hormonális problémák) kockázati faktora.

De hogyan lehet lefogyni?
Koplalással semmiképp, ugyanis akkor a szervezet elég gyorsan átkapcsol egy vészüzemmódba, és a tápanyagmegvonás hatására nem a zsírt fogja először felhasználni, hanem például az izomszövetet. Mellette kiürülnek a létfontosságú vitaminok, ásványi anyagok, végül egy plöttyedt bőrű, töredezett hajú, fénytelen tekintetű, korántsem sportos ember lesz a végeredmény.

Táplálkozzunk jól és mozogjunk eleget! Ha az energiadeficit nagyobb, mint a bevitel, akkor máris működik a zsírégetés. És ha minderre például segítünk egy jól felépített ketogén diétával (étrenddel) vagy fehérjediétával, akkor hosszú távon is eredményesek lehetünk.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top