nlc.hu
Életmód
A köszvény tünetei

Ezek a köszvény tünetei

A kellemetlen betegség gyógyszerekkel, diétával és testmozgással hatékonyan kezelhető. Ne várd meg, hogy súlyos elváltozásokat okozzon!

A köszvény, másnevén artritisz egy ízületi gyulladást okozó anyagcsere-betegség. A megemelkedett húgysavszint hatására húgysavkristályok csapódnak ki a különféle végtagok ízületeiben és szöveteiben, ez váltja ki a fájdalmas gyulladást. Leggyakrabban 65 év feletti felnőtteknél jelentkezik, de fiatalabb felnőtteknél, sőt,akár már tizenéveseknél is gyermekeknél is kialakulhat. Férfiaknál gyakrabban fordul elő, mint nőknél.

Mik a tünetek?

A köszvény leggyakoribb tünetei a hirtelen, rohamszerűen jelentkező ízületi fájdalom, melyhez gyakran merevség, duzzanat, bőrpír és felforrósodás társul. Legelőször általában a láb öregujján jelentkezik.

Kísérőtünetként jelentkezhet étvágytalanság, fáradtság és hőemelkedés vagy láz is.

Hogyan diagnosztizálható?

A húgysav túltermelődését leggyakrabban a vesefunkció zavara okozza. A húgysavszintet laborvizsgálat során lehet mérni, ugyanakkor ezt számos tényező befolyásolhatja, így elképzelhető, hogy akár egy köszvényes roham idején végzett vérvétel során is már teljesen normális húgysavszintet mérnek. A pontos diagnózis felállításához ezért egy speciális röntgenvizsgálatra, úgynevezett urográfiára van szükség, melynek segítségével közvetetten is kimutathatók a húgysavkristályok. Ezenfelül az ízületi folyadék vizsgálatát is el kell végezni ahhoz, hogy a köszvény biztosan megállapítható legyen.

Csuklófájdalom

Köszvényre gyanakszol? (Fotó: Getty Images)

Hogyan kezelhető?

A betegség komplex kezelést igényel, melynek fő célja a fájdalom csökkentése és az ízületek további károsodásának megakadályozása. A terápia részét képezik a a fájdalomcsillapítók, illetve nem szteroid gyulladáscsökkentők, illetve a fájdalom enyhítésére különféle krémek, melyek közül különösen hatásosak lehetnek a kapszaicint tartalmazó készítmények. 

A kezelés másik alappillére a megfelelő étrend, illetve szükség esetén az életmódváltás. Lehetőség szerint kerülni kell a tejtermékek és a hús túlzásba vitt fogyasztását, a feldolgozott élelmiszereket, illetve a napraforgóolajban sült ételeket. Helyette minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, dióféléket, illetve halat tanácsos fogyasztani. A legfrissebb kutatások szerint a gluténmentes étrend is nagyban segítheti a tünetek enyhítését.

A rendszeres testmozgás rugalmasan tartja az ízületeket. A köszvényben szenvedők számára az úszás a leginkább ajánlott mozgásforma, ez ugyanis nem gyakorol olyan nyomást az ízületeikre, mint például a futás. Az orvos mindemellett fizikoterápiát is javasolhat, mely segít az érintett ízület körüli izmok megerősítésében.

Abban az esetben, ha a betegséget elhanyagolják, súlyosabb elváltozásokat, deformitásokat is okozhat, melyeket már csak műtéttel lehet korrigálni. Éppen ezért fontos, hogy ha köszvényre gyanakszol, mielőbb keress fel egy szakembert, majd a diagnózis birtokában haladéktalanul kezdd el a terápiát!

via

Ismerd fel a tüneteket!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top