nlc.hu
Életmód

Meghalt a bukaresti tűzvész fővádlottja

Holtan találták lakásában a tragikus bukaresti tűzvész fővádlottját, aki 12 évet kapott

Meghalt a 2015-ben a bukaresti Colectiv klubban történt tűzvész nyomán indított per egyik fővádlottja, aki első fokon több mint tizenkét év börtönbüntetést kapott – adta hírül kedden a román média.

Holtan találták lakásában a tragikus bukaresti tűzvész fővádlottját, aki 12 évet kapott

Egy túlélőt visznek hordágyon a mentőautóhoz Bukarestben, ahol leégett egy belvárosi szórakozóhely 2015. október 30-án. Szemtanúk szerint a koncerten használt pirotechnika egy szikrája lángra lobbantotta a hangszigetelést. A tűzesetben 27 ember vesztette életét, több mint százan megsérültek (Fotó: MTI / EPA / Robert Ghement)

A Digi24.ro hírtelevízió szerint a 44 éves Daniela Nitát hétfőn találták meg holtan a lakásán, az első jelentések szerint erőszakra utaló nyomok nem voltak a holttestén.    

Nita annak a pirotechnikai cégnek volt a tulajdonosa, amelytől a Colectiv klub működtetői megvásárolták a tűzijátékokat, amelyek közül az egyik lángra lobbantotta a szórakozóhelyet. A tűzvészben 65 ember vesztette életét. A tűzvész éjszakáján 27-en haltak meg, 150 ember került kórházba. További 38 áldozat napokkal, hetekkel később halt bele elszenvedett égési sérüléseibe, a füstmérgezés szövődményeibe és a kórházi fertőzésekbe.

    

A bukaresti törvényszék 2019 decemberében hozta meg az elsőfokú ítéletet, Nita ítélete volt a legsúlyosabb, 12 év és 8 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. A jogerős ítélet – amelynek meghozatalát eddig már többször elnapolta a bíróság – szeptember végére várható. A tragédia nyomán tüntetések robbantak ki Romániában, ennek hatására mondott le Victor Ponta akkori szociáldemokrata miniszterelnök.

A bukaresti Colectiv klubban október 30-án egy rockkoncerten használt tűzijáték pillanatok alatt lángra lobbantotta a terem gyúlékony anyagból készült hangszigetelését. A helyiségnek nem voltak vészkijáratai. A rendezvény több száz résztvevője közül sokan nem tudtak idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton. Több nemzetközi orvoscsapat is segített az áldozatokon, Budapestre is szállítottak sérülteket.

(MTI)

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top