nlc.hu
Életmód

Karrierváltás online képzéssel

Alíz szülés után váltott karriert, élete legjobb döntésének tartja

Már más időket élünk, nem egy életre választunk pályát, mint a felmenőink. Te milyen karrierről álmodsz?

Régen még 30-40 évig ugyanazon a munkahelyen dolgoztak az emberek, és ha igény is támadt bennük esetleg másik karrierre, elhessegették maguktól a gondolatot, mondván, hogy a biztosat nem cserélik fel egy bizonytalanra. A mi családunkban például a nagyapámat 16 évesen kiválasztották pilótának, és élete végéig pilóta is maradt, a nagymamám pedig óvónőként dolgozott 18 éves korától kezdve egészen a nyugdíjig. De még a szüleim generációjára is jellemző volt az, hogy megragadtak egy pályán évtizedekre, és a többségnek eszébe sem jutott, hogy 30-40 évesen valami egészen új munkába kezdjen. Érthető a hozzáállásuk, hiszen mindenki biztonságra törekszik, ám ma már a technológia fejlődésének és az internetnek köszönhetően bárhol lehet dolgozni, nem kell külföldre sem költözni egy jobb állás vagy több lehetőség reményében, hiszen lakóhelytől függetlenül is rengeteg lehetőség van az online munkák térnyerésének köszönhetően. Ez lehetőséget ad kisgyermekes anyukáknak is, hogy rugalmasabb időbeosztásban tudjanak dolgozni a család mellett, illetve az online munka segítséget jelent abban is, hogy könnyebben reagáljon a világ akár egy olyan kiszámíthatatlan globális problémára is, mint a koronavírus.

A koronavírus is hatással van a karrierváltásra

A koronavírus utáni karrierváltásról készített felmérést a The Bright Academy, amelyből kiderült, hogy a járvány miatt sokan nemcsak munkát, de szektort is váltottak. A kérdőívet kitöltők több mint 50 százaléka a jövőben a saját maga ura akar lenni, és csak második helyen áll a magasabb kereseti lehetőség, de fontos szempont a váltásnál az online végezhető munkakör és a home office lehetősége is. A megkérdezettek negyede pedig szeretne olyan szakmát választani, amit nem érint a koronavírus. Érdekes, hogy majdnem 80 százalék lát több lehetőséget online is végezhető munkakörben, ami arra enged következtetni, hogy jelentős változás várható a munkaerőpiacon.

Távmunka és karrierváltás

 A távmunka segít a karrierváltásban (Kép: The Birght Academy)

Gyermekvállalás után új munka

Alíz egy kislány édesanyja, korábban egy multinál dolgozott a szülés előtt, általában naponta 10-12 órát is bent töltött a munkahelyén. Ez addig nem is volt számára probléma, amíg csak a férjével éltek kettesben, hiszen a férjének is hasonlóképp alakult a munkaideje. Azért is vállalták ezt a fajta karriert és a vele járó hátrányokat, mert jól fizető állásuk volt menedzserként, melynek segítségével meg tudták alapozni az anyagi biztonságot a gyerekvállaláshoz. Ám azt előre tudták, hogy a kicsi születése után nem folytathatják a multis életet, pályát kell módosítaniuk olyanra, ami sokkal gyerekbarátabb időbeosztásban is működik. Alíz mesélte el a karrierváltás történetét.

„Amikor terveztük a babát, már tisztában voltunk vele, hogy nem folytatjuk a születése után a multis karriert, mert nem akarjuk elmulasztani a saját gyerekünk gyerekkorát. Egyértelmű volt, hogy online végezhető munkát kell találnunk, lehetőleg mindkettőnknek, de nekem biztosan. Azzal még ki voltam békülve, hogy az apja keressen egy olyan munkahelyet, ahova ugyan be kell járni, de normális munkaidőben dolgozik, nem látástól vakulásig, és kap annyi rugalmasságot, hogy a hétköznapokban is tudjon időt tölteni velünk, a családjával. Én viszont otthon akartam maradni a gyerekemmel három évig, mindig is így terveztem, így amikor terhes lettem, tudatosan dolgozni kezdtem a saját átképzésemen, hogy szabadúszóként, otthonról, online tudjam majd végezni a munkámat a baba mellett.”

Ezek a legnépszerűbb online képzések

Népszerű képzések (Kép: The Bright Acedemy)

Az online képzések segítenek

Alíz korábban projektmenedzserként dolgozott, de érezte, hogy olyan munkát szeretne végezni, ami sokkal inkább az emberekre fókuszál. Ha pedig belegondolunk, a menedzseri munkájától nem is áll olyan messze az a pálya, amire a választása esett: „Sokan meglepődnek, amikor elárulom, hogy a jól fizető projektmenedzseri állást otthagyva, online átképeztem magam coach-nak. Pedig igazából a két szakma elég közel van egymáshoz, csak az egyik a projektekhez fogja össze a munkafolyamatokat és embereket, a másik pedig a lelket, munkát, az élet különböző területeit segít rendszerezni a klienseknek.

Vannak üzleti ügyfeleim és egyéni, életvezetési tanácsadást is lehet kérni tőlem, ráadásul mindent el tudunk intézni online. Nagyon ritkán van szükség arra, hogy személyesen találkozzunk vagy bemenjek egy ügyfélhez az irodájába meetingre, de nem is bánom ezeket az alkalmakat, jólesik néha kiszabadulni a gyerekszobából és újra felnőttek között lenni. Már másfél éves a kislányunk, simán tud rá vigyázni a nagymamája vagy apukája is ezeken az alkalmakon.”

Alíz élete nagyot fordult azzal, hogy pályát módosított, és csupa jót tud csak mondani a saját karrierváltásáról, élete legjobb döntésének tartja. Kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb azóta a napi ritmusa, rugalmas időbeosztásban tud dolgozni valamint a koronavírus sem volt hatással a munkavégzésére, hiszen az online munkát ugyanúgy tudta tovább folytatni. Alíz arra bátorít mindenkit, hogy vágjunk bele a váltásba, nem kell ma már egy helyen dolgozni egész életünkben, lehet pályát módosítani bármelyik életszakaszban.

Szakmai fejlődés online

A szakmai fejlődésre szükség van (Kép: The Bright Academy)

Milyen szakmában szeretnél dolgozni?

A The Bright Academy felméréséből azt is megtudhatjuk, hogy a járvány miatt karrierváltók többsége az értékesítésből és kereskedelemből szállt ki, de a vendéglátás, turizmus nehéz helyzete miatt is többen az átképzés mellett döntöttek. A válaszadók 37 százaléka coaching, önfejlesztés és tanácsadással kapcsolatos szakterületek iránt érdeklődnek. 27 százalék az adminisztráció és digitális asszisztens munkakörben folytatja, de népszerű választás a pályamódosítók között a grafikus, webdesigner, kép- és videószerkesztés is. A marketing, PR, programozás, webfejlesztés pedig egyértelműen tarol a karrierváltóknál.

Nem véletlen, hogy a digitálisan végezhető munkakörök iránt van jelenleg a legnagyobb érdeklődés, és a szabadúszói élet szabadságát is szeretnék minél többen a jövőben megtapasztalni. Ha téged is foglalkoztat a karrierváltás gondolata és szívesen tanulnál online is végezhető, jövőbiztos szakmát, akkor nézz szét az alábbi képzések között. A The Bright Academy online kurzusai otthon, saját időbeosztásban, munka mellett elvégezhetők.

Kiemelt kép: Getty Images

Álláskeresés mindenkinek:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top