nlc.hu
Család

Falmatrica webshop interjú

Az ízlésficamos falmatricák miatt hozta létre saját vállalkozását az anya

Létezik egy webshop, ahol minden gyerek álma megvalósul – már ami a fali dekorációkat illeti. A fantasztikus grafikákat egy anya találta ki azért, mert nem talált a piacon esztétikus falmatricákat a fia szobájába.

A MÖKKI design-nál csodaszép gyerekszobai faldekorációkat (falmatricákat, posztereket és egyéb kiegészítőket) találunk, mind hazai alkotó által tervezett, itthon gyártott termék. Egytől egyig mindnek helye lenne a gyerekszobák falán, nemcsak azért, mert segítenek a vizuális nevelésben azzal, hogy a természetet varázsolják a falra, hanem mert fontos a tervezők számára kiváló minőségű alapanyagok használata is, ezért a vállalkozás PVC-mentes alapanyaggal dolgozik. Termékeik között találunk többek között kézzel festett erdei állatokat, meseszép szivárványokat, felhőket, esőcseppeket, csillagokat és pöttyöket is. Mára a falikép repertoár is sokat bővült, a saját grafikákon túl négy hazai alkotóval működnek együtt: Szert-Szabó Dóri, Abdul-Erdei Olga, Petényi Orsi és Maszkály Andrea (Wabisabi Park).

A MÖKKI gazdájával, Balogh-Stark Orsolyával és a vállalkozás napi ügyeit intéző Ménesi Dórával beszélgettünk arról, hogy milyen út vezetett a falmatricákig.

Mi az eredeti szakmátok?

Orsi: Művész családból származom (édesanyám iparművész, édesapám festőművész), viszont érettségi után mégis úgy éreztem, hogy mindenképpen valamilyen „rendes” szakmát szeretnék, így aztán a Műszaki Egyetemen végeztem műszaki menedzserként, majd ugyanitt közgazdászként marketing szakirányon. Az élet mégis úgy hozta, hogy nem eshetek messze a szüleim fájától és végül a KREA Kortárs Művészeti Iskola tervező grafikus szakán kötöttem ki. Itt olyanoktól tanulhattam, akik a mai napig a szakma krémje, ezért aztán automatikusan szívtam magamba a kortárs művészet igéit. A vállalkozásom ennek a vizuális szemléletnek a mentén jött létre.

Dóri: Eredetileg közgazdász vagyok, a Corvinus Egyetemen végeztem HR és szervezetfejlesztés szakon. A diploma után egy multinál kezdtem dolgozni mint training coordinátor. A munkám egy része az Excelhez és a számokhoz kötődött, egy másik része pedig szervezés-kapcsolattartás volt. Innen mentem el szülési szabadságra 2014 nyarán.

Új karrierbe kezdett az anya

Balra Orsi a családjával, jobbra Dóri zen környezetben (Kép: magánarchívum)

Miért váltottatok karriert?

Orsi: Az első kisfiam születése előtt tervező grafikusként dolgoztam egy webdesignnal foglalkozó cégnél, ezen felül pedig szabadúszóként is vállaltam arculatok, weboldalak, reklámanyagok tervezését. A szabadúszó lét mindig is közelebb állt a szívemhez, szerettem megválogatni, hogy kikkel és min dolgozom együtt. Egy saját vállalkozásban pedig ezt maximálisan meg lehet élni. Tulajdonképpen minden korábbi végzettségemből (termékmenedzser, marketinges és tervező grafikus) hoztam valamit a vállalkozásomba: összegyúrtam az ismereteimet és hozzáadtam azt a szívből jövő lelkesedést és küldetéstudatot, ami belülről hajt a mai napig.

Dóri: Ennek két része van: egyrészt három kicsi gyerek mellett nagyon rugalmasnak kell maradni, bármikor úgy alakulhat, hogy nem tud valaki menni intézménybe, legyen az betegség vagy nevelés nélküli munkanap – szinte mindig van valami. Nagyszülői segítség nélkül ezeket elég nehéz lenne megoldani, ha irodában dolgoznék. A másik része pedig, hogy azt szerettem volna, ha az a valami, amibe az energiámat teszem, azt saját magamnak tegyem, ne valaki másnak.

Akvarell festmények a falmatricákon

A MÖKKI beköltözteti a természetet a gyerekszobába (Kép: MÖKKI design)

Miért a fali dekoráció lett a fő irány a vállalkozásban?

Orsi: Miután megszületett az első kisfiam, szerettem volna kicsit barátságosabbá tenni neki a játszósarkot a falak dekorálásával. Mivel ekkoriban még a nappalink egy része szolgált játszósarokként, ezért adta magát, hogy könnyen eltávolítható dekorációt, vagyis falmatricát válasszak erre a célra. Körülnéztem a hazai kínálatban és lesújtva konstatáltam, hogy milyen „ízlésficam” uralkodik a gyerekszoba faldekorációk terén. Alig találtam igényesen kivitelezett, esztétikus falmatricát, ami tetszett volna, az pedig francia gyártól származott. Ekkor merült fel bennem az ötlet, hogy mi lenne, ha saját magam tervezném meg a falmatricáinkat? Így születtek meg a MÖKKI design első grafikái.

Dóri: Amikor tavaly októberben a legkisebb lányom, Luca elkezdte az ovit, akkor szerettem volna heti 20 órában csinálni valamit, de addigra már hat éve kikerültem a munkaerőpiacról, bármit, amibe belekezdtem, meg kellett tanulni. Azt éreztem, hogy a közgazdász diplomámmal igazából semmihez nem értek. Az ötletem az volt, hogy keresek valakit, aki társat keres, akinek már van valamije, amit elkezdett. Ezért beléptem a Facebookon egy női vállalkozós csoportba és ott írtam egy posztot, hogy merre induljak. A posztra jött néhány konkrét megkeresés is, közöttük Orsié. Orsival már korábbról ismertük egymást, mert a férjeink egy szakra jártak az egyetemen, ráadásul néhány éve a környékünkre költöztek, ami 10 perc biciklit jelent. Orsival nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot és meg is tudtunk egyezni abban, milyen formában tudok becsatlakozni az ő már létező vállalkozásába. Úgyhogy végül amint Luca beszokott az oviba, én elkezdtem megtanulni a webshop kezelését és belefolyni a napi ügyekbe.

Szivárványos falmatrica
Megnézem
Összes kép (6)

A gyerekeitek szobájában mely termékek vannak a falon?

Orsi: Már egy jó ideje tervezem, hogy megszüntetem a gyerekszoba falain uralkodó eklektikus őskáoszt. Az a helyzet, hogy ha egy óvodás gyermek édesanyja falmatricákat tervez és gyárt, akkor ez a gyermek óhatatlanul mindent szeretne kipróbálni, felragasztani, majd ezekhez természetesen ragaszkodik is. Így aztán már-már dugdosnom kell az újabb terveket, nehogy még nagyobb eklektika szabaduljon el. A teljesség igénye nélkül a gyerekszobában fellelhető falmatricák: egy óriás szivárvány, akvarell felhők és fák, munkagépek, hőlégballonok és akvarell pöttyök… A terveim szerint hamarosan egy letisztult, nyugodt hangulatú, a szoba színvilágát követő faldekoráció kerül a központi gyerekszoba falára akvarell pöttyök formájában, a többi falon pedig csak faliképek és kiegészítők lesznek.

Dóri: Nekünk elég nagy gyerekszobánk van és akadt még némi falfelület, hogy azt használhassuk arra, hogy amikor új termék jött, akkor videót készítsünk a dekorálásról és az ott is maradt. Nálunk egy nagyon szép színösszeállítású lufiszett van akvarell csillagokkal az egyik falon, egy másikon pedig egy akvarell szivárvány. Ezen kívül, amelyik matrica a gyerekek kezébe akad, az a lakásban itt-ott felbukkan.

Hogyan állt össze a mostani alkotó csapat?

Számunkra kiemelten fontos, hogy támogassuk a hazai alkotók munkásságát és ezzel egyidejűleg minél több kisgyermekhez eljuttassunk olyan grafikákat, illusztrációkat (akár falikép, akár falmatrica vagy más kiegészítő formájában), amelyek jó irányba terelik a vizuális ízlésvilágukat. Ebből a célból jutottunk arra, hogy több online felületen hirdessük, hogy olyan hazai alkotókat keresünk, akik beleillenek a profilunkba, stílusunkba és tudnak azonosulni a jövőképünkkel. Hál’istennek rengeteg tehetséges művész van hazánkban, így szép számmal kaptunk jelentkezéseket is. Mi választottuk ki közülük a portfóliójuk és az elbeszélgetések alapján, hogy kik azok, akikkel hosszú távon is szeretnénk együtt dolgozni. A tervezők, alkotók listája folyamatosan bővül, ahogy az energiánk és büdzsénk engedi.

Inspiráló történetek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top