nlc.hu
Életmód

Nők a vállalkozói szférában

Vállalkozó nők – „Ha nem termelnek rögtön profitot, azt mondják nekik, inkább foglalkozzanak a családdal”

Molnár Judit „once in a lifetime” programokat szervez, külsős marketingtanácsadóként női vállalkozásokat, start-upokat mentorál, egy start-up értékesítési vezetője, de egyetemeken is tart előadást arról, hogyan működik jól egy vállalkozás. Tényleg, hogyan?

Mit csinál egy élményszervező?

Exkluzív utakat, kis létszámú programokat szervezek, ahol olyan pillanatokat élhetnek át a résztvevők, amiket a hétköznapokban nem. Népszerű például a párizsi mintára létrehozott rendezvényem, ahol egy képzőművészeti galériában különleges parfümöket párosítunk festményekkel, miközben művészettörténész mesél a képek keletkezéséről. Emellett már meglévő vállalkozásokat, start-upokat mentorálok külső tanácsadóként. Marketingstratégiával, üzleti kapcsolatokkal, innovatív ötletekkel segítem őket a fejlődésben.

Korábban mamutcégeknél voltál marketingigazgató. Miért hagytad ott a multik világát?

Nem magamtól hagytam ott, hanem kirúgtak. Az egyik esetben átszervezték a céget, és megszűnt a pozícióm. A másik helyen valakinek szúrtam a szemét. Először nem akartam vállalkozást indítani, gondoltam, beülök egy hasonló pozícióba – sok fejvadász megkeresett. De egy barátom megkérdezte, minek akarok alkalmazott lenni ennyi tapasztalattal és kapcsolatrendszerrel. Így üzleti tervet készítettem, és elkezdtem vállalkozni. Már az elején látszott, hogy működni fog, a befektetők összevesztek, hogy kivel csináljam meg a céget…

Jellemzően kik az ügyfeleid?

A mentoringban általában olyan nők fordulnak hozzám, akik, otthagyva a multik világát, gyerekvállalás után saját vállalkozásba kezdtek, de elakadtak, egyedül nem boldogulnak egy-egy problémával. Hatfős „Master mind” csoportjaimban közösen próbálunk megoldást találni az aktuális céges dilemmáikra, de egyéniben is sokan járnak hozzám.

Molnár Judit vállalkozó

Fotó: Neményi Márton

Más nőként vállalkozni, mint férfiként?

Sokféle mintázatot láttam. Sokan például a férjükkel együtt alapítanak céget, mert nem feltétlenül hiszik el, hogy a vállalkozók világában egyedül is boldogulnak. Ilyenkor fontos, hogy a munkát és a magánéletet külön tudják választani, hogy ne menjen rá a kapcsolatuk. Ha viszont saját cégük van, sajnos gyakori, hogy a párjuk nem támogatja őket. Ha nem jön be egy szerződés, nem termelnek rögtön profitot, azt mondják nekik, inkább menjenek vissza alkalmazottként dolgozni, foglalkozzanak a családdal, a gyerekekkel. De én biztatom őket, eszükbe ne jusson feladni! Megbeszéljük, hogyan lehet kezelni az efféle negatívumokat és önbizalmat szerezni.

Hogyan?

Elmondom, mit válaszoljanak a lehúzó kritikákra, és azt, hogyan tudják a saját javukra fordítani a kommunikációt. Sok erőt és ötletet ad nekik, ha öt különböző nőtől meghallgatják, hogy ki, hogyan oldja meg a hasonló helyzeteket. Emellett én is elmondom a saját tapasztalataimat, javaslataimat. Az egyik ügyfelem gyermekfejlesztő foglalkozásokat szervez. Egy kliense nem volt megelégedve a szolgáltatással, a negatív véleményét pedig továbbadta másoknak is, de olyan is volt, hogy egy alkalmazottja felmondott, és elvitte az ügyfeleket. Neki például abban kellett segítenem, hogyan dolgozza fel a kudarcot, és, hogy ilyen esetekben milyen jogi lépéseket érdemes megtenni.

Neked vállalkozóként voltak negatív tapasztalataid?

Kezdetben egy speciális marketingterületen kezdtem vállalkozni. Gyorsan fejlődött a cég, így egy ismerősöm azt javasolta, vegyek be egy szakmai befektetőt. Egy, a médiapiacon jól ismert férfi lett az üzleti partnerem. Megegyeztünk, hogy csendestársként segíti a vállalkozást, elsősorban a kapcsolataival, amiért többségi tulajdonrészt kapott. Amikor változott az akkori helyzete, közölte, hogy holnaptól átveszi tőlem az ügyvezetést. Hiába mondtam, hogy ez nem így működik, a többségi százalék miatt nem tudtam mit tenni. Az ígért kapcsolatrendszerből sem lett semmi, mégis felvette az osztalékot, közben tönkretette a céget, így új vállalkozást kellett építenem. Valótlanságokat állított rólam, öt évig pereskedtünk, végül én nyertem. A saját káromon tanultam meg, hogy a kezdeti jó viszony is rémálommá válhat, és az ígéretek sem mindig úgy valósulnak meg, ahogy az elején megállapodtunk.

Akik hozzád fordulnak, megfogadják az üzleti tanácsaidat?

Nem vagyok varázsló, de húsz év tapasztalata számít. Nem véletlen, hogy elsősorban negyven körüli családanyák csatlakoznak hozzám, mert sok mindenben hasonlítunk. Sokan kérdezik, hogy tudok egyszerre ennyi mindent csinálni. Szerintem csak egy jó struktúra kell hozzá, hogy hol, mikor, milyen dolgokkal foglalkozom. Ezért el sem vállalok 8-tól 17-ig tartó munkát, mert amellett nem tudnám a projektjeimet kezelni. Amióta elkezdtem a vállalkozást, született egy kislányom is. Már nem élek együtt az apukájával, így, mivel osztott felügyeletben neveljük, ha a lányommal vagyok, próbálok száz százalékban rá fókuszálni, amit alkalmazottként nem tudnék megtenni.

Egyedülálló anyaként mennyire van esélye az embernek, hogy saját vállalkozásba kezdjen?

Nem könnyű. Az induláskor, ha valakinek nincsenek tartalékai, akkor nem szabad kockáztatni, mert a legfontosabb, hogy a gyermeknek meg tudja adni a lelki és anyagi biztonságot. Komoly önismeret kell ahhoz, hogy az illető tudja, mit bír el anyagilag és mentálisan. Akinek nagy a szabadságigénye, a nehézségek ellenére is lehet sikeres vállalkozó, mert a belső ereje élteti. Nem kell szégyellni, ha nem tudja mindig ő vinni a gyereket mindenhova, nekem is időbe telt, mire mertem segítséget kérni. Sok nő az élet minden területen tökéletes akar lenni, de segítség nélkül nem fog menni. Nekem például bejárónőm van, mert nincs időm takarítani, és az így megspórolt időt másra fordítom. Viszont főzni imádok, mert kikapcsol. Tudni kell, milyen energiaforrásokból töltekezhetünk, és mi az, ami csak viszi az energiát.

Mi motiválja a klienseidet arra, hogy vállalkozzanak?

Általában azzal keresnek meg, hogy ki vannak égve a munkájukban, de van pár ötletük. Én meg segítek, hogy az álomból valóság legyen. Ilyenkor egyszerre vagyok coach, pszichológus és üzletfejlesztő. Egy nagyjából kétórás interjún kikérdezem az illetőt az erősségeiről, az elképzeléseiről, a jelenlegi munkájáról, és próbálok olyan irányt találni, amiben komfortosan érzi magát. Többen, amíg otthon vannak a kisgyerekükkel kézműves vállalkozást indítanak, de nem számolják ki, hogyan lehetnek nyereségesek, csak a konkurencia alá akarnak menni árban. Volt olyan anyuka, akinek egészen a megismerkedésünkig évekig veszteséges volt a vállalkozása… A statisztika szerint 2018-ban az induló vállalkozások 85 százaléka nem érte meg a harmadik évet. Pedig a vállalkozóknak akkor lesz önbizalma, főleg, ha egyedül vállalkoznak, ha van bevételük. Sokszor alap-üzleti terv nélkül vágnak bele, és nem értik, miért nem megy. Egy kliensem például ingyen coachingot hirdetett meg, én azt mondtam neki, hogy így leértékeli magát, és a szolgáltatását is. És igazam lett: az ingyenes szolgáltatást igénybe vevők közül egy későbbi ügyfele sem lett. Külső szemként olykor kényelmetlen megállapításokat teszek, de hálásak érte, mert tudják, hogy a javukat szolgálja.

Molnár Judit vállalkozó

Fotó: Neményi Márton

A nőknek jellemzően milyen bizniszötleteik vannak?

Sokszor a saját életük indukál olyan problémát, amit ha valaki felismer, és megoldást keres rá, gyorsan be tudja forgatni egy vállalkozásba. Dolgoztam például egy középvezető, kétgyerekes nővel, aki házfelújítás közben nem talált az ízlésének megfelelő lábtörlőt, ezért egyedi darabokat kezdett tervezni. Mára tizenkét fős csapattal dolgozik, és külföldre is gyárt. Egy másik mentoráltam ügyesen felépített egy vállalkozást, de a kudarcok miatt kiégett, és visszament a korábbi cégéhez. Kézműves játszószőnyegeket értékesített, de mindig eltűntek a varrónők – a munkaerőhiány örök probléma –, így nem tudta követni az igényeket. Én is fektettem be olyan cégbe, amibe nem kellett volna, de nem ostoroztam magam, hanem levontam a következtetéseket, és mentem tovább. Vagy lásd az aktuális helyzetet! Senki nem készült arra, hogy egyik napról a másikra minden rendezvényt le kell mondani. Ezért fontos a változásra való hajlandóság, és a nyitottság, hogy próbáljuk a legtöbbet kihozni az adott helyzetből.

A nőknek kevesebb önbizalmuk van vállalkozás indításakor, mint a férfiaknak?

Sajnos egyértelműen. A férfi lehet, hogy a felét sem érte el annak, amiről beszél, mégis óriási elánnal büszkélkedik. A nő viszont az elért eredményekről sem szívesen beszél, és szinte azért is bocsánatot kér, hogy mert vállalkozni. Nyilván sarkítok, de mégis erről van szó. Érdemes ezt a fajta magabiztosságot ellesni a férfiaktól, hiszen egy befektető akkor bízik bennünk, ha hitelesek és magabiztosak vagyunk. Ha azt érzi, bizonytalankodunk, nem fogja odaadni a pénzét, hiszen fontos a jó ötlet, de a befektető mindig az emberbe fektet.

Téged ért valaha megkülönböztetés üzletasszonyként?

Szerencsére nem. A multiknál is főleg férfiakkal dolgoztam, jó mentoraim voltak, sokat köszönhetek nekik. Vállalkozóként is mindig egyenrangú tárgyalópartnerként kezeltek, de sajnos ismerek negatív történeteket. Ugyanakkor a nők is jobban támogathatnák egymást rivalizálás helyett.

Az utóbbi miért fordul elő?

A sokszor egyenlőtlen bánásmód miatt. Egy férfi főnökömnek, akinek a helyére mentem marketingigazgatónak, több fizetése volt, mint nekem lett, pedig ugyanazt a munkát végeztem. Ha valaki félti az állását, nem mindig tud önazonos döntést hozni. Sajnos még mindig kevés női vezető van, és ők gyakran azt hiszik, ha más nőt támogatnak, az ő pozíciójuk meginoghat. Szerintem egy olyan nő helyzete, aki gyermeket nevel, és emellett céget vezet, az remek szervezőkészséget, jó problémamegoldó képességet, és magas érzelmi intelligenciát feltételez. Pár éve egy skandináv hölgy, aki Magyarországon felsővezetőként dolgozott, mesélte, hogy itt mindenki csodálkozott, hogy bírja a nagy felelősséget a család mellett, miközben az ő hazájában ez természetes. A magyar köztudatban nincs benne, hogy attól még, hogy valaki családanya, lehet sikeres vállalkozó is. Ehhez viszont kell egy rugalmas cég, és lehetőleg egy segítő társ. Attól még senki sem rosszabb anya vagy cégvezető, hogy nemcsak a magánéletben, hanem a szakmájában is kiteljesedik. Örülnék, ha a home office (és itt nem a koronavírus alatti otthoni munkavégzésre gondolok, mert az sok anyának, főleg több gyerekkel rémálom volt), és a családbarát munkahely sem lenne kuriózum. Jó lenne elérni, hogy ha egy nő babát vár, ne kelljen attól félnie, hogy elveszítheti az állását, vagy ne hangozzon el az állásinterjún, hogy mikor akar gyereket.

Molnár Judit vállalkozó

Fotó: Neményi Márton

A te vállalkozásaidra hogyan hatott a járványhelyzet?

Amikor beütött a válság, komoly pénzügyi veszteségem volt. A korábbi partnerem írt, hogy a bizonytalanság miatt többet nem akar velem dolgozni, így vissza kellett fizetnem a pénzt a meghiúsult rendezvények után. Viszont mivel korábban felépítettem egy törzsvevői kört, akik kedvelték ezeket a programokat, nem hagytam annyiban. Felkerestem Minya Viktória parfümőrt, aki vállalta a meghiúsult rendezvények pótlását, ráadásul az emberek még pozitívabban is jeleztek vissza, mint korábban. Február óta egy start-upnak értékesítési vezetőként segítek, és szerencsére a járvány alatt is rengeteg lehetőség talált meg, nemzetközi szinten is, ezért inkább arra figyelek, hogy ne vállaljam túl magam.

Miben változtak a programjaid?

Át kellett gondolnom, mi az a rendezvény, amire el tudnak jönni az emberek. Őszig meg tudtam tartani ezek közül húszat, ami kompenzálta a tavaszi kiesést. Emellett nyáron két  csapatnak szerveztem önbizalomnövelő elvonulást. Próbáltam összehozni hasonló érdeklődésű embereket, mert egy több napos eseményen különösen fontos, hogy a résztvevők között működjön a kémia. Ezeken kívül most nem tervezek mást, pedig szeretek kísérletezni, de a bizonytalan jövő miatt az emberek a bejáratott programokat keresik. Azt látom, a járvány okozta elszigetelődés miatt mentálisan még inkább szüksége van az embereknek a kisközösségi programokra, ahol odafigyelünk egymásra.

Közhely, de a legegyszerűbben kérdezem meg: mi kell a sikerhez?

Nemrég egy coach barátom mondta, hogy én soha nem fogok kiégni, mert mindig van bennem annyi kreativitás és nyitottság az újdonságra, ami átlendít a holtponton. Az is komoly erőt ad, hogy olyan projektekkel foglalkozom, amikért tudok lelkesedni. Figyelem azokat az üzletasszonyokat, akik több területet menedzselnek, beszélgetek velük, inspirálódom tőlük. Ha feszült vagyok, elmegyek túrázni, futni, előveszem a kedvenc verseskötetem vagy fölhívom egy mentoromat. Nem ragadok bele negatív spirálba, hogy elkéstem, összetörték a kocsim vagy vírus van… Mint mindennek, a sikeres vállalkozásnak is az önismeret az alapja. Ha beleteszed a munkát, „kívül és belül” is, nem fogsz elbukni.

Olvass még vállalkozó nőkről!

5 nő, akinek a vállalkozását gyerekek ihlették

Hibák, amiket ne kövess el, ha vállalkozol!

Egy igazi gyerekbarát hely

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top