Nők lendületben

A siker 10+1 kérdése, amit egy coach feltenne neked

Mi a közös a sikerben, a coachingban és a kérdezz-felelekben? Nos az, hogy egy jó coach tudja, milyen kérdéseken kell elgondolkodnunk ahhoz, hogy nagyobb eséllyel érjük el álmainkat.

Az utóbbi években egyre nagyobb divat a problémáinkkal coach-hoz fordulni. Mindegy, hogy a munkahelyünkön vagy a magánéletünkben akadunk el, tény, hogy jól jöhet, ha egy objektív, külső szemlélő segítséget nyújt kérdéseivel, ötleteivel. Reichardt Aurélia life coach összegyűjtötte nekünk azokat a kérdéseket, amiket a sikerhez vezető úton leggyakrabban fel szokott tenni klienseinek.

A siker 10+1 kérdése, amit egy coach feltenne neked

1) Mit jelent számodra a siker?

Ugye, nem is olyan egyszerű erre válaszolni? El kell dönteni, hogy az élet melyik területén áhítjuk leginkább a sikert: párkapcsolat, gyereknevelés, karrier, anyagi javak, sport?

2) Mik a rövid, közép- és a hosszú távú céljaid?

Miután ezeket meghatároztuk, minden célkitűzést bontsunk fel szakaszokra! A rövid táv körülbelül egy hónapot, a középtáv jellemzően fél év–egy évet, a hosszú táv három-öt évet jelent.

3) Mennyi időt szánsz arra, hogy elérd a kitűzött célt?

Fontos behatárolni, mikorra akarjuk a célunkat elérni, nehogy egy végtelen történet váljon belőle.

 4) Melyek számodra az életben azok az alapértékek, amelyekre támaszkodni tudsz céljaid eléréséhez?

A legtöbben ezeket szokták említeni: család, szeretet, egészség, hűség, barátság, bizalom, hála, őszinteség, hitelesség, rend vagy rendszer. Neked mi a fontos ezek közül?

5) Mik voltak az eddigi legfontosabb sikereid?

Minden fontos életszakaszodból sorolj fel legalább egyet, mind a magánélet, mind a karrier területéről. Ez lehet egy fontos barátság kiépítése, egy szakmai elismerés, az ügyfélköröd jelentős bővülése: bármi, ami örömet okozott.

6) Hogyan gazdálkodsz most az időddel, és hogyan tudnál ehhez képest hatékonyabban gazdálkodni vele?

Annak ellenére, hogy a legtöbb nő számára ez nem okoz túl nagy problémát, érdemes átnézni teljes részletességgel egy hét alakulását, majd megvizsgálni, mi az, ami elhagyható, mi az, amire kevesebb idő is elegendő lenne. Így marad csak elég idő az igazán fontos dolgokra.

7) Mik a karakterbeli erősségeid?

Keressük meg azokat a pozitív tulajdonságokat, amiket a siker szolgálatába lehet állítani. Például: kitartás, lojalitás, kreativitás, jó kommunikáció.

8) Kik a támogatóid a sikerhez vezető úton?

Nagyon fontos, hogy legyen ösztönző, dicsérő, velünk együtt örülő ember a környezetünkben. Ez lehet a társunk, a gyerekünk, szülőnk, barátunk, barátnőnk, sporttársunk vagy épp a szomszédunk.

9) Milyen külső, belső tényezők gátolhatnak?

Belső gátló tényező lehet egy-egy jellembeli gyengeségünk, vagy az önbizalomhiány (ezen a területen egy coach-nak majdnem mindig van tennivalója). Külső akadályt jelenthet egy olyan személy, aki rendszeresen visszahúz minket. Miután összegyűjtöttük a gátló tényezőket, vizsgáljuk meg, milyen módon lehet változtatni az akadályokon, egyáltalán lehet-e, kell-e. Vagy csak a mi szemléletünkön kell alakítani?

10) Milyen áldozatokat tudnál hozni a sikerért?

Például lemondani valamilyen tevékenységről, felvenni a kapcsolatot bizonyos személyekkel vagy épp leépíteni őket, esetleg kevesebb pénzt költeni valamire. És még egy, elsőre talán meglepő dolog: a túlalvás. Sokan legszívesebben “átaludnák az életüket”, és persze a pihenés fontos, ez nem egyenlő a lustasággal: húzzuk meg itt is az ésszerű határt!

+1) Mi lenne most az az első kis lépés, amit a vágyott sikerért meg tudnál tenni?

Egy toronyba is lépcsők megmászásával, lépésről lépésre jutunk fel. Indulj most el! Tedd meg az első lépést! Döntsd el, mi lehet az! Aztán szép sorjában jön a többi…

 

mceBlockPasteEnd

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top