nlc.hu
Életmód

Karikó Katalin nyilatkozata, mit gondol a Nobel-díjról

Karikó Katalin elmondta a Forbes-nak, mit gondol arról, hogy más kapta a Nobel-díjat

Arra koncentrál, amire van hatása.

„Csak az érdekel és arra koncentrálok, amin tudok változtatni, amire van hatásom, és a díjbizottságokéra nincs” – írta a Forbes.hu megkereséséére Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus.  Ma derült ki, hogy hogy bár tudományos körökben úgy vélték, hogy esélyes az orvosi Nobel-díjra, azt végül egy másik kutatópáros kapta: David Julius és a libanoni születésű, örmény-amerikai Ardem Patapoutian kapta az orvosi Nobel-díjat a hőmérséklet érzékeléséért és tapintásért felelős receptorok felfedezéséért. A két tudós azt kérdést oldotta meg, hogy miként érzékeljük a mindennapi életünkben természetesnek vett érzéseket, mint például a hőmérsékletet és a nyomást. 

Karikó Katalin, koronavírus, kutató

Fotó: MTI/Cseke Csilla

Karikó azt is írta, hogy számára a legnagyobb örömöt a kutatás izgalma adja, valamint az a tudat, hogy a munkájával hozzájárult ahhoz, hogy a gyógyításban fontos platform technológia létrejöjjön, egyetért Richard Feynmann (egyébként Nobel-díjas) amerikai elméleti fizikus véleményével, aki szerint a díjak nem lényegesek, a valódi díj maga a felfedezés. 

Fotó: MTI/Cseke Csilla

Kevés itthon a női tudós

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top