nlc.hu
Életmód

Abdulrazak Gurnah kapja az irodalmi Nobel-díjat 2021-ben

Abdulrazak Gurnah kapja az irodalmi Nobel-díjat

A tanzániai születésű, Nagy-Britanniában élő író, Abdulrazak Gurnah kapja az irodalmi Nobel-díjat 2021-ben.
Abdulrazak Gurnah

Abdulrazak Gurnah tanzániai születésű, Nagy-Britanniában élő írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Az indoklás szerint Gurnah „együttérzően és megalkuvás nélkül foglalkozik a gyarmatosítás hatásaival, valamint a kultúrák és kontinensek között élő menekültek sorsával”.

Abdulrazak Gurnah 1948-ban született Zanzibár szigetén. Ott nőtt fel, de az 1960-as évek végén el kellett hagynia a szülőföldjét, mert a brit gyarmati uralmat forradalommal megdöntötték, és üldözték az arab származású lakosokat. Iskolája elvégzése után, családját hátrahagyva, menekültként érkezett Angliába.

Gurnah 21 évesen kezdett írni, mostanáig tíz regényt és számos novellát publikált angol nyelven, művein végigvonul a menekültek sorsának kérdése. Leghíresebb regénye az 1994-es Paradise. Magyarul eddig egyetlen műve sem jelent meg. 

Gurnah a közelmúltbeli nyugdíjazásáig a canterburyi Kent Egyetemen az angol nyelv és a posztkoloniális irodalom professzora volt, elsősorban olyan írókkal foglalkozott, mint Wole Soyinka, Ngũgĩ wa Thiong’o és Salman Rushdie.

(Kiemelt kép: Facebook/Nobel Prize)

Nobel-díj az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top