nlc.hu
Szabadidő

Nádas Péter és Krasznahorkai László esélyei a Nobel-díjra

Két magyar szerző is esélyes az irodalmi Nobel-díjra

Nádas Péter és Krasznahorkai László idén is szerepel az irodalmi Nobel-díj esélyesei között.
Nobel-díj

Csütörtökön derül ki, hogy 2021-ben ki nyeri az irodalmi Nobel-díjat. Az elismerés odaítélése előtt mindig megélénkülnek a találgatások, hogy kinek van esélye megkapni a legrangosabb irodalmi elismerést. Mi pedig a magyar szerzőkét izgulhatunk.

A hvg.hu megnézte, hogy a magyar írók milyen esélyekkel szerepelnek a fogadóirodáknál az irodalmi Nobel-díjra.

A Smarketsnél a 10. legesélyesebbnek számít Krasznahorkai László, és 11.-nek Nádas Péter. Ennél a fogadóirodánál a fő favorit a román író-költő, Mircea Cărtărescu, aki új név az esélyesek között. Őt követi alig lemaradva az esélyversenyben a japán Murakami Haruki és az orosz Ljudmila Ulickaja, akik viszont évek óta Nobel-várományosoknak számítanak.

A Landsbroke listáján a magyarok közül csak Nádas Péter szerepel. Holtversenyben Anne Carsonnal, Jamaica Kincaiddel, Ljudmila Ulickajával és Maryse Condéval az ötödik legesélyesebbnek számít.

A Nobel-díj történetében csak egyszer díjaztak magyar szerzőt: 2002-ben Kertész Imre kapta az elismerést írói munkásságáért.

(Kiemelt kép: Jonathan NACKSTRAND / AFP)

Nobel-díj 2021:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top