A Himalája keleti részén, Nepál területén tradicionális módon készülő tejtermék egy fehérjedús, füstös ízvilágú sajt, amit chhurpinak hívnak. Különlegessége abban rejlik, hogy annál rágósabbá válik, minél tovább rágja valaki.

(Fotó: Getty Images/MAIKA 777/illusztráció)
Nemcsak Nepálban, de Bhutánban és India keleti oldalán is népszerű nassolni valónak számít.
A sajt keménységét főként a magaslati klímának és a Himalája zord időjárási körülményeinek köszönheti. Az elkészítéséhez szükséges tejet a helyiek által chaurinak nevezett állat adja, ami a házi jak és a szarvasmarha párosodása útján születik.
A chhurpinak rendkívül alacsony a nedvességtartalma. Emiatt nemcsak beleharapni nehéz, de ha szakszerűen készítik el, akkor akár 20 évig is eláll. A Himalájában éppen ezért vált népszerűvé, hiszen a hosszú utakra is magukkal vihették az emberek, sőt, távolabbi vidékeken is értékesíteni tudták azt – írja a Sokszínű vidék.
Sajt és bor kéz a kézben jár
- Ezek voltak az ország borai 2020-ban
- Hiába próbáltam, nem lettem másnapos, avagy irány a Mátra!
- Két budapesti étterem is bekerült a borászszakma legjobbjai közé
(Nyitókép: Getty Images/MAIKA 777)