nlc.hu
Életmód

Tényleg csak a pénz számít?

Intim pillanatok, kínos helyzetek, felemelő jelenetek – mire mondanak valójában igent a sztárok a celebműsorokban?

Elláttak bennünket a tévécsatornák celebműsorokkal, most megnéztük ezeket egy pszichológus szemével.

A közvéleménykutatásokból kiindulva a magyar tévénézők egy jelentős része szeret hízelegni magának, és saját bevallásuk szerint

  • a tudományos érdekességeket feldolgozó,
  • a történelmi sztorikkal foglalkozó,
  • és gasztro műsorokat sugárzó csatornák között szörföznek naphosszat.

A listában elvétve találunk reality vagy klasszikus show-műsort, ezzel szemben a nézettségi adatok mást mutatnak. Ennek a kereslet-kínálat összefüggésnek köszönhető, hogy ömlenek ránk a celebműsorok, és még az olyanokba is ismert(ebb) embereket válogatnak be szereplőnek a készítők, ahová igazából szükségtelen lenne – mint mondjuk a Survivor vagy az X-Faktor. A virtuális közösségi terek felpezsdülnek, amikor adásba kerülnek a műsorok, sokan reflektálnak a látottakra, a műsor szereplői reflektorfénybe kerülnek. Zajlik ilyenkor az élet a szereplők közösségi oldalán, a hozzászólók gyakran nem is kímélik őket, és jaj annak, aki kikéri magának a hangnemet vagy a bántó megjegyzéseket.

Ő ment oda, pénzt kap érte, bírnia kell?

Általános vélekedés, hogy azoknak, akik ismert emberként ilyen műsorra vállalkoznak, mindent bírniuk kell, mert ugye, minek mentek oda, ha nem bírják a kritikát? Meg hát, különben is, fizettek nekik ezért, és egyértelmű, hogy akkor nem csak a dicséretet kell tűrni. De valóban csak a pénzről szól minden?

„A pénz legtöbbször valóban erős motiváció lehet. Önmagában akár ez is elég indok lehet az egyén számára, hogy elvállaljon egy műsort. Ezen felül azonban mélyebb motivációk is közrejátszhatnak a döntésben, mint például az énhatárok megismerése” – mondja Lipták Marcell, a Kert Pszichológia és Coaching pszichológusa. Vegyük például a tavalyi Nyerő Párost, ahol Járai Máté és Kíra nyitott házassága egy nap alatt közel ezer hozzászólást generált, rádióműsorokban foglalkoztak velük, és több cikk született a témában. Persze, az idei évad is adott már bőven beszédtémát. A műsorban tipikusan intim pillanatok, kínos történetek kerülnek terítékre, ami már a sztároknak sem lehet meglepetés. Pataki Zita férjének gyerekkori rossz emlékét hallva, felszisszentem a tévé előtt, és nem tudom, Kamarás Norbi videója után rá tudok-e nézni az ÉNB-sztárra úgy, hogy ne ez jusson eszembe:

„Az, hogy valakinek mi mennyire kínos helyzet, egyénfüggő. Máshol lehetnek a határok ebben akár személyenként, páronként, vagy egy páron belül is a két fél között – folytatja a szakértő. –  Szimulált helyzetekben – a szimuláció intenzitásától függően – le szokott esni az álarc, kiélezett helyzetben nehéz a kontroll. Ennek ideje szintén attól függ, hogy az illető milyen gyorsan oldódik fel egyes szituációkban. Manapság már képesek olyan helyzeteket teremteni a műsorkészítők, amik annyira valósághűek, hogy a játék teljesen beszippantja a részvevőket. Ilyenkor már a pénzen túl egyéb célokat is kitűzhetnek a játékosok maguknak, mint például a fentebb említett önismeret, vagy páros műsorban a kapcsolat elmélyítése. Tulajdonképpen egy valósághű, de szimulált, ezzel együtt biztonságos környezetben tapasztalhatják meg, hogy hol húzódnak saját határaik, miként tudnak megküzdeni helyzetekkel. Ilyen értelemben nem megszerkesztett a műsor, hanem valódi érzelmeket generál, hoz felszínre.”

Reality vs Show-műsor

A reality típusú műsorok eltérnek a show-műsoroktól, mint a Sztárban sztár, az Álarcos énekes vagy a Dancing with the Stars, mert itt nem a sztárok magánéletét ismerjük meg, hanem valami produktumon keresztül alakul róluk a nézők véleménye. Ezeknél a műsoroknál a pénzen felül más motiváció is van, és talán úgy tűnhet, mindenki a Coelho-bölcsességeket puffogtatja az önismeretről, ha erről kérdezik őket. 

„A tánc, az éneklés a művészet valóban megnyithat olyan csatornákat az egyénen belül, ami egyfajta önismereti tapasztalás vagy megküzdési mód lehet. A tánc olyan hormonokat szabadít fel, mint a sport, annak minden előnyével. Remek mozgásforma és önkifejezési mód, a legtöbb kultúrában jelen van a mai napig, mint közösségformáló eszköz. A táncban ráadásul testtudatosságot, testhatárokat és a másokkal kialakítható bizalmat is erősíteni lehet. Vagyis azt, hogy hol vannak a fizikai határok, min kellene még dolgozni, de azt is, hogy melyek azok az érintések, amiket már nem enged az egyén olyannak, akiben nincs bizalma. A maszkban vagy álarcban éneklés egyfajta biztonságot is adhat, hogy nem kell megmutatnia magát az egyénnek teljes valójában. Az azonban, hogy a rejtőzködés miként hat egy-egy énekesre helyzet és egyénfüggő.”

Bátorságra vall, hogy megmutatják, mit tanultak, miközben keveset takaró ruhában, kívülről nézve is meghitt, intim helyzetben vannak.

Demcsák Zuszsa úgy érezte, inkább lelkileg kellett felkészülnie a táncos műsorra, az volt a nehezebb része
Megnézem
Összes kép (7)

A főzős műsorok ehhez képest is más szintet képviselnek. Ott látszik, hogyan kapja el a gépszíj a versenyzőket, beszippantja őket a verseny, és amit nem látunk: valójában időt és energiát nem sajnálva gyakorolnak a két forgatás között is. A Konyhafőnök önmagában is közkedvelt műsor, a VIP verzióban azonban nem csak a főzőtudományukat mutatják meg az ismert emberek, de egészen más színben tűnnek fel. Nagy Alexa például azt mondja, a Survivornél is megterhelőbb volt a főzés, mert az idő szorításában nehezebben tudott teljesíteni, ami lelkileg megviselte.

Az időnyomás nagy stresszor lehet. A versenyszellem is egyénfüggő, hogy miként hat és mit hoz ki az emberből. Önismerettel fejleszthető, hogy miként reagálunk szélsőséges helyzetekre, valószínűleg maguk a versenyzők sem tudják, mit hoz ki belőlük. Ilyenkor egy barát véleménye is fontos lehet a döntésben.”

Nagy Alexandra a Konyhafőnök VIP első versenynapján elájult (Fotó: RTL Magyarország)

Nagy Alexandra a Konyhafőnök VIP első versenynapján elájult (Fotó: RTL Magyarország)

Karriergyilkos és karrierépítő 

Feke Pál a tavalyi Álarcos énekes után a Konyhafőnökben is megmutatta magát, és több rajongót szerzett, mint ahogy gondolta. A Magyarországon kapható szakmai és közönségdíjak többsége már a színész-énekes, producer zsebében volt akkor, több mint hetven musical főszerepét játszotta már el: az ő nevéhez fűződik az István, a király és a Jézus Krisztus szupersztár címszerepe is. Azt kevesen tudták róla, hogy mindene a főzés és a gasztronómia, és hogy mennyire szerethető figura. „Őszinte leszek, az egész verseny alatt meg sem fordult a fejemben, hogy lesz nyeremény, mivel nem az motivált a műsorban, hogy itt pénzt lehet nyerni. Viszont amikor már a vége felé jártunk, és eljátszottam a gondolattal, hogy mi lenne, ha én nyernék, akkor egyből tudtam, hogy szeretném egy részét felajánlani egy alapítványnak. Egymillió forintot ajánlok fel a Fészek Gyermekvédő Egyesületnek, amely még nem is tud róla, mivel muszáj volt megvárni, hogy lemenjen a tévében a műsor, nehogy lebuktassam magam. Szerettem volna szebbé tenni olyan gyerekek karácsonyát, akiket bántalmaztak, vagy nem olyan körülmények közt élnek, amit mi normálisnak, harmonikusnak tartunk. Remélem, egy kicsit hozzájárulhatok a boldogságukhoz” – nyilatkozta a Blikknek.

Feke Pál a Könyhafőnök VIP trófeájával (Fotó: RTL Magyarország)

Feke Pál a Konyhafőnök VIP trófeájával (Fotó: RTL Magyarország)

Nem ő az egyetlen, akit motivált a kihívás, de nem a győzelemre hajtott. Dobó Kata meg akarta mutatni, hogy a róla kialakított jégkirálynő kép nem tükrözi a hétköznapi énjét, ezért vállalta a táncos műsort. Dér Heniék játéknak fogták fel a Nyerő Párost, de az énekesnő tavalyi szereplése felért egy karaktergyilkossággal, és mérhetetlen gyűlölet zúdult rá, ami megdöbbentette őt is. A Farm VIP végén Kucsera Gábor szimpatikusabb lett, mint a műsor elején, és sokan győztesnek tartották, bár nem ő vitte el a fődíjat. Novák Zalán az Exatlon után a Farmban is bizonyított, végül a Totemben már  nem versenyzőként, hanem instruktorként tért vissza. Járai Máté és Kíra tavaly a nyitott házassággal egy csapásra a Nyerő Páros villa legérdekesebb párja lettek, és a harmadik helyezés felért egy győzelemmel.

„A játék során volt, hogy rettenetes gyűlölet hullám zúdult ránk a közösségi oldalakon, képtelenség volt mindre válaszolni, vagy törölni, de az utolsó játékunk után rengetegen írták, milyen szimpatikussá váltunk, noha nem kedveltek bennünket a Nyerő Páros alatt. Most már belátom, hogy minden a lehető legjobban alakult, nem kellett nekünk az első hely, legfeljebb a hiúságomnak. Az, hogy Heniék nem kaptak szavazatot, Jenőék pedig győztek, ezzel szerintem az egész olyan volt, mint egy mese, az összes részlet a helyére került a végére.”

A színész azóta több műsorban is bizonyított, a Reggeliben láthatjuk műsorvezetőként és az RTL egyik kedvelt sztárja lett. Kabát Peti párja, Róka Adri sem a Nyerő Párosból, sem a Konyhafőnök VIP-ból nem jött ki jól, de még hosszan lehetne sorolni a pozitív és negatív példákat.

„Sokszínűek vagyunk, így a nézők és a hírességek is. Hogy kinek mi tetszik, ki mitől lesz szimpatikus, mindenkinél más. A pozitív benyomás, mint a mosoly, előzékenység, humor, kedvesség valóban szimpatikussá teheti a játékosokat a nézők számára. Az, hogy ha valaki megnyílik, őszintén beszél a magánéletéről, amihez adott esetben a nézők is kapcsolódni tudnak szintén kiválthat szimpátiát. Az, hogy valaki, akiről azt hiszi a néző, hogy ismeri, hiszen több újságcikket, tévéműsort látott, amiben szerepel, sejtheti, hogy reagálnak bizonyos szituációkra. Ha ettől valaki eltér, az kétféleképpen sülhet el: kiválthat szimpátiát, vagy akár ennek ellenkezőjét is. A címkéktől való megszabadulás attól is függhet, hogy az adott »bélyeg« pozitív vagy negatív. Ez utóbbitól nehezebb lehet megválni.”

Róka Adri és Kabát Peti a Konyhafőnök VIP-ben (Fotó: RTL Magyarország)

Róka Adri és Kabát Peti a Konyhafőnök VIP-ben (Fotó: RTL Magyarország)

Összességében elmondhatjuk, hogy a celebműsorok szereplői néha maguk sem tudják, mit vállalnak. Mindannyian pénzből élünk, és fura dolog számon kérni ismert embereken, hogy egy műsorba nem ingyen mennek dolgozni. Az, hogy fizetnek nekik a szereplésért, még nem jelenti azt, hogy ők pénzért bármire hajlandóak, vagy hogy ezért bármit el kell tűrniük. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top