nlc.hu
Életmód

Pusztai Erzsénet a koronavírus-oltásokról

Pusztai Erzsébet: az oltással nem állíthatjuk meg a járványt

A szakértő szerint a maszkhordás és a távolságtartás segíthet.
Maszkviselés

Bár Pusztai Erzsébet infektológus korábban azt mondta, az oltottak arányán múlik a járvány terjedése, az idő ezt nem igazolta. A szakértő az ATV-ben azt mondta:

Rosszabb a helyzet, mint amit én feltételeztem. Az oltás megakadályozza a súlyossá válást az esetek elsöprő esetében, ugyanakkor nem akadályozza meg azt, hogy aki oltott, megfertőződjön és tovább is adja a fertőzést.

Az oltás tehát nem állítja meg a járványt, azt csak lassítani lehet, méghozzá maszkhordással, távolságtartással és korai kezeléssel. Hangsúlyozta, hogy minden gyanús esetben tesztelni kellene és pozitivitás esetén azonnal be kellene indítani a kezelést. A favipiravirnak vannak mellékhatásai és nem teljesen meggyőző a hatása – folytatta. Pusztai szerint alkalmazni kellene az ivermectint, a hidroxiklorokint, amelyekkel fékezni lehet a szervezeten belül a vírusok túlzott elszaporodását és csökkentik a terjesztés lehetőségét.

A gyógyszertárban kapható nyálból vagy orrváladékból kimutatható gyorstesztekkel kapcsolatban az infektológus azt mondta: ha pozitív a teszt, az biztos, hogy pozitív. A probléma ott van, ha jellegzetes tünetek vannak, azonban az antigénteszt negatív, ez még nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy valaki koronavírusos, ilyenkor kell a PCR-tesztet megcsináltatni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top