nlc.hu
Életmód

Lövések a fehérorosz-lengyel határon

Lövések dördültek a fehérorosz-lengyel határon

Pattanásig feszült a helyzet a fehérorosz-lengyel határon, ahová rengeteg migráns érkezik.

Lövések dördültek a fehérorosz-lengyel határon, amikor egyenruhába öltözött fegyveresek láthatóan különösebb célzás nélkül figyelmeztető lövéseket adtak le – írja a hvg.hu.

Az egyik videón az látható, hogy a fehérorosz oldalon egy egyenruhás lead egy lövést – a tweetelő szerint – a migránsok irányába.

A másik videón már rövidebb sorozatot lőnek ki a földön ülő tömeg feje fölé.

A lengyel-fehérorosz határon pattanásig feszült a helyzet. Hétfő óta migránsok ezrei gyülekeznek a határon abban a reményben, hogy bejuthatnak az EU-ba. A hetek óta tartó határsértések elszaporodása miatt Varsó nagy létszámú katonai erőt vezényelt a térségbe. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő rendszere szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul a Fehéroroszország ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért.

Migránsok a lengyel-fehérorosz határon

Migránsokkal szemben védik a határt lengyel rendőrök és katonák a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 8-án (Fotó: MTI/AP/BelTA/Leonid Shcheglov)

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden arról beszélt, hogy a határon egy megrendezett előadás zajlik: Vlagyimir Putyin orosz elnök Fehéroroszországon keresztül teszteli Lengyelország biztonságát, és az a célja, hogy a migrációs válságon keresztül káoszt idézzen elő az Európai Unió egészében.

A térségében szeptember óta rendkívüli állapot van érvényben. Mariusz Kaminski belügyminiszter szerint jelenleg 2-4 ezer migráns tartózkodik a határ fehérorosz oldalán, ők a legközelebbi időben újabb támadást akarnak indítani. Elmondása szerint a migránsokat heti mintegy kétezres létszámban, nagyjából 40 repülőjárattal szállítják Minszkbe mindenekelőtt Törökország, Szíria, az Egyesült Arab Emírségek és Libanon repülőtereiről.

(nlc/MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top